В Апеляційному суді розповіли, чому звільняються прикарпатські судді


Сьогодні, 21 серпня в Апеляційному суді Івано-Франківської області розповіли про результати піврічної діяльності.

Зокрема заступник голови суду з кримінальних справ Володимир Гандзюк зауважив, що що це вперше за всю практику Апеляційного суду така мала кількість суддів.

"Кожен суддя щодня розглядає 15-16 справ. Це колосальне навантаження, адже виходить понад 100 справ на одного суддю в місяць. Окрім того, оскільки при розгляді справ у більшості випадків має бути колегія суддів, то кількість справ потрібно множити на три", - пояснив Гандзюк.

Що ж стосується справ які найчастіше розглядають в кримінальному апеляційному суді, то заступник виділив три основні категорії. Найпоширеніша - це корупційні справи, через недостовірне декларування доходів, друга - неврегулювання конфлікту інтересів посадовими особами і остання, це керування авто в стані алкогольного сп'яніння.

Всі ці справи вимагають дуже великої відповідальності і судді знаходяться під сильним тиском. Саме це, за словами голови суду Богдана Гриновецького, є основною причиною звільнень.

"Судді не витримують психологічного тиску через необ'єктивне ставлення людей, які поширюють думку, що всі судді хабарники. Звичайно випадки є різні, але не потрібно всіх міряти однією лінійкою. Окрім того, судді коли ставлять заяви про відставку на мій стіл, пояснюють, що хочуть відпочити від цього всього", - каже голова суду.

Та все ж Гриновецький пояснює, що навіть після відставки суддя може повернутись до роботи після того, як пройде конкурс. 

У свою чергу заступник голови суду Гандзюк виокремив, ще одну причину звільнень - судова реформа.

"Судді, які працювали 20 років, знаючи про судову реформу думають чи працювати далі, якщо їх матеріальне забезпечення погіршиться. Тож подають заяви про відставку", - зауважив Гандзюк.  

Окрім того, голова суду пояснив, що "політикани" поширюють думку, що у всіх проблемах винні суди.

"Ми не створюємо проблеми, а намагаємося вирішити їх. Проте робити це дуже важко, адже немає суддів. У нас сотні подань від нових суддів, а президент не підписує наказ про їх призначення", - підкреслив Гриновецький.