В Департаменті охорони здоров'я розповіли, як реформують прикарпатську медицину


Сьогодні, 24 жовтня на засіданні президії обласної ради заслухали питання про стан та особливості реформування медичної галузі Прикарпаття.

За словами в.о. директора департаменту охорони здоров’я Миколи Стовбана, основними напрямками реформування медичної галузі області є:

- удосконалення первинної медичної допомоги населенню;

- створення системи екстреної медичної допомоги;

- оптимізація мережі та ліжкового фонду закладів охорони здоров’я;

- реформа вторинного рівня медичної допомоги зі створенням госпітальних округів;

- створення центру громадського здоров’я;

- розвиток спеціалізованих служб – кардіохірургії, паліативної та хоспісної служби, реабілітації та відновного лікування.

Окремо медик виділив проблему оптимізації мережі та ліжкового фонду.

«Ми з 2011 року займаємось скороченням ліжкового фонду. У нас було 88.6 ліжок на 10 тис. населення, а зараз ми скоротили до 75,1 ліжка. Проте, за планом має бути 60 ліжок. 25 ліжок перепрофільовано в ліжка відновного лікування, 10 – в кардіохірургічні ліжка. На базі Коломийської вузлової лікарні відкрито обласний госпіталь для ветеранів війни на 75 ліжок. Окрім того оптимізація мережі сприяла розвитку стаціонарозамінних форм надання медичної допомоги (денні стаціонари, стаціонари вдома)», - пояснив Стовбан.

У свою чергу голова медичної комісії Манолій Піцуряк зауважив, що потрібно ще раз звернутися до Міністерства охорони здоров'я за поясненнями щодо реформування.

«Треба, щоб вони чітко пояснили, як планують реформувати вторинний і третинний рівень меддопомоги, бо в законі прописаний тільки перший рівень. Інакше в січні ми можемо зіткнутися з серйозною проблемою», - зауважив Піцуряк.