В ДТЕК кажуть, що "чорний сніг" у Бурштині випав через зміну погоди


У вихідні дні мешканці Бурштина занепокоїлись фактами забруднення снігового покриву в місті.

Зокрема люди викладали в соцмережу світлини чорного снігу, який на їх думку утворився через викиди ТЕС. Втім у компанії Бліц-Інфо запевнили, що ДТЕК Бурштинська ТЕС працювала в звичному режимі дев’ятьма енергоблоками і порушень в роботі наявного газоочисного обладнання (електрофільтрів) не було.

"Ми неодноразово повідомляли населення про те, що завдяки висоті димових труб (ДТ №1 – 180м, ДТ №2, 3 – 250м), викиди електростанції, при певних погодних умовах, здатні переноситись на значні відстані в радіусі до 50 км від електростанції. Саме в ці дні, 20-21 січня,  змінились погодні умови, які супроводжувались високою вологістю повітря, незначною швидкістю вітру,  густим туманом і випаданням снігу.  Ці фактори спричинили максимальне осідання твердих частинок (золи) повною мірою на незначній відстані в радіусі дії електростанції", - пояснюють в компанії.

Водночас у прес-службі ДТЕК запевняють, що в останні роки реконструкція діючого газоочисного обладнання (електрофільтрів) є головним пріоритетом компанії.

"Проведено заміну електрофільтрів на енергоблоках №5, 7, що дозволило знизити викиди твердих частинок (золи) в повітря в 29 разів на кожному з енергоблоків. На стадії завершення реконструкція електрофільтрів на енергоблоці №10. Концентрація викидів твердих частинок на даному енергоблоці знизиться до 50 мг/м3. У 2018 році заплановано капітальні ремонти на трьох енергоблоках, на яких також буде покращено роботу електрофільтрів", - запевняють у ДТЕК.