В Галицькому районі побудують новий водогін за 50 мільйонів


ДТЕК Бурштинська ТЕС інвестувала в екологічні проекти 292 млн грн з 2012 року. З них цього року в проекти інвестовано 80 млн. грн.

Про це повідомила керівник департаменту з екологічної безпеки ДТЕК Енерго Ірина Вербіцька під час засідання комісії Івано-Франківської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Ми усвідомлюємо свою відповідальність за безпеку нашого виробництва, тому ДТЕК інвестує значні кошти у зменшення рівня викидів в атмосферу, мінімізацію негативного впливу на середовище. Ми не тільки впроваджуємо нові підходи, які відповідають найбільш суворим міжнародним стандартам, а й створюємо ефективну систему моніторингу впливу на навколишнє середовище», –говорить керівник департаменту з екологічної безпеки ДТЕК Енерго Ірина Вербіцька.

Зокрема за словами представниці, на блоці №7 (Alstom, Франція)  та блоці №5 (RAFAKO-SA, Польща) встановили нову фільтри. Це зменшило викиди твердих частинок в повітря, що відповідає українським та європейським стандартам. Тобто, концентрація твердих частинок у відхідних газах ТЕС на кожному енергоблоці зменшилася в 22-24 рази.Також цьогоріч замінять електрофільтри блоку №10.

Як зауважив голова Галицької райради, в районі є проблеми з екологією, захворюваннями серед дітей. Проте це не єдині проблеми.

"В районі 74% домогосподарств або немають води, або відчувають недостачу. Це велика проблема. Ми зараз разом з ТЕС розробляємо проект водогону і наступного року розпочнемо будівництво. Він вартує близько 50 млн. Будь-який інвестор або пилить, або погано пахне, або димить", - зауважив голова.

Очільник району переконаний, що вирішенню проблем ніяк не сприяє те, що спілкування між бізнесом, екологами та громадськістю йде на підвищених тонах. Тому потрібно сідати, домовлятися і створювати "дорожню карту" як рухатись далі.

Заслухавши звіт, голова комісії поцікавився, чи ДТЕК моніторять викиди і де ці дані можна переглянути. Представниця компанії запевнила що так, але тільки на 3-х блоках де провели модернізацію. І навела приклад Дніпра, де можна в онлайні простежити за даними моніторингу. Тож голова комісії доручив профільному відділу вивчити досвід Дніпра і внести пропозиції, що ми можемо перейняти.

До теми: Біле для гостей: Як мінявся дим з труб Бурштинської ТЕС на час візиту Саакашвілі