В ІФНТУНГ обговорили можливості прикордонного співробітництва


16 січня в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу за участі ректора ІФНТУНГ, проректорів, директорів інститутів та завідувачів кафедр відбулось обговорення проблем транскордонної співпраці в освітній та науковій сферах.

Начальник відділу міжнародних зв’язків, доцент Артур Воронич представив присутнім можливості підтримки освітнього, науково-технологічного розвитку та інновацій в рамках Оперативної програми Румунія-Україна 2014-2020 для підтримки ЄС прикордонного співробітництва, яка поширюється і на Івано-Франківську область. Програма має на меті сприяння співробітництву на місцевому, регіональному та центральних рівнях. Серед пріоритетів – інституційна співпраця в галузі освіти для розширення доступу до освіти і якості освіти та промоція і підтримка наукових досліджень та інновацій. Транскордонні проекти партнерства дають можливість залучати на розвиток освіти та науки немалі гроші – від 50 до 300 тис. євро. А це – закупівля якісного обладнання, можливості напрацювання нових методик дослідження, професійних практичних навичок. Це також і неоціненний досвід спільно вирішувати аналогічні або подібні проблеми чи допомагати один одному у їх вирішенні, інформує прес-служба ОДА.

При обговоренні можливостей участі ІФНТУНГ у різних міжнародних проектах Євстахій Крижанівський закликав науковців активніше долучатися до цієї роботи. Він наголосив, що кожна програма містить елементи, що стосуються енерго- та ресурсозбереження, над якими плідно й успішно кілька років поспіль працює університет. Є.Крижанівський також вніс кілька пропозицій щодо взаємовигідної участі вишу у програмах: адже університет володіє матеріальними активами, можливостями залучати партнерів на різних рівнях. Як показала практика, завдяки партнерству з органами місцевої влади, Івано-Франківською ОДА, вдалося залучити на ремонт університетського стадіону 7 млн гривень, і це лише на перший етап. У недалекому майбутньому стадіон стане майданчиком для тренувань та змагань високого рівня. Ректор бачить перспективи у створенні за іноземного партнерства на базі спортивного і відпочинкового комплексів ІФНТУНГ реабілітаційного центру, актуального в сучасних умовах.

Були озвучені пропозиції щодо участі ІФНТУНГ в Оперативній програмі «Румунія-Україна 2014-2020» за тематикою проблем в галузі охорони, безпеки та екобезпеки.