В "Івано-Франківськгазі" розповіли як уникнути "семи кіл пекла"


У зв'язку зі зміною постачальника газу, мешканці Івано-Франківська стикнулися з безліччю проблем.

Минулого тижня Бліц-Інфо писав про перешкоди через які доводиться проходити прикарпатцям у "газконторі"

Тож, щоб дати відповіді на питання, які найбільше цікавлять споживачів у світлі зміни постачальника газу, кореспондент Бліц-Інфо звернувся з запитом на інформацію до голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Василя Вітюка. Відповідь подаємо без змін:

- Які терміни встановлені для перезаключення договорів?

Послуги з газопостачання надаються споживачеві на підставі договору, що укладається між ним та газопостачальним і газорозподільним підприємствами відповідно до типового договору, затвердженого у встановленому порядку. Договір підписується протягом 14 календарних днів з дня отримання відповідної заяви від споживача.

- Скільки перезаключено договорів на сьогоднішній день?

На сьогоднішній день ТОВ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬКГАЗ ЗБУТ» та ПАТ «Івано-Франківськгаз»  по категорії  «населення»  укладено  більше 1500 договорів.

- Як нараховується заборгованість за спожитий газ?

З 01 липня 2015 року сплачені  населенням кошти зараховуються на розподільчий рахунок новоствореної газопостачальної організації та поступають на особові рахунки споживачів за спожитий природний газ.

Розрахунок населення за надані послуги з газопостачання починаючи з 01 квітня 2015 р. здійснюється за роздрібними цінами на природний газ, що використовується для потреб населення, диференційованими залежно від місячного обсягу та видів споживання, що встановлені  постановою НКРЕКП № 583 від 03.03.15 року, за показаннями лічильників газу, а у разі їх відсутності - за нормами споживання природного газу.

- До якого числа повинні споживачі розраховуватися за спожитий газ?

Розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання є календарний місяць. Плата за надані протягом розрахункового періоду послуги з газопостачання вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інший строк.

- Хто повинен знімати і подавати показники лічильників?

Зняття показань лічильників газу проводиться споживачем щомісяця станом на 01 число місяця, що настає за розрахунковим та зазначаються споживачем у платіжних документах. Газопостачальне та газорозподільне підприємства мають право контролювати правильність зняття показань та оформлення споживачем платіжних документів.

Газорозподільне підприємство зобов'язане: проводити не менше ніж один раз на шість місяців контрольне зняття показань лічильників газу у споживачів відповідно до затверджених графіків та подавати щомісяця газопостачальному підприємству персоніфіковані дані про фактичний обсяг спожитого природного газу за кожним споживачем.

- Яка процедура проведення перерахунку?

Проведення перерахунку за спожитий природний газ проводиться на підставі заяви споживача.  У разі виявлення розбіжностей у проведенні нарахування за спожитий природний газ Товариство рекомендує представляти копії платіжних документів на оплату. Зазначені заяви розглядаються на комісії Товариства та про прийняті рішення повідомляються споживачам.

- Скільки споживачів звернулося із заявами на проведення перерахунку?

З початку 2015 року  на адресу Товариства надійшло понад 150 звернень споживачів, щодо проведення перерахунку за спожитий природний газ. Основними причинами  для проведення  перерахунку  є: порушення вимог умов договору в частині термінів оплати;  несвоєчасне подання  показів лічильників газу; оплата проведена не у відповідності до діючих тарифів; відсутність показів лічильника газу у платіжному документі і т.і.