В Івано-Франківській обласній раді обговорили реформу децентралізації


В обласній раді відбувся круглий стіл "Регіональний розвиток: виклики та інструменти для політичних партій". Його організував Український інститут міжнародної політики в рамках проекту "Залучення політичних партій до реформи децентралізації".

Участь у заході взяли перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, депутати обласної ради, представники Інституту міжнародної політики та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, пише прес-служба облради.

Вітаючи учасників круглого столу, Василь Гладій наголосив на актуальності децентралізації влади в сучасних умовах. "Децентралізація влади для нас – це політична стабільність та економічний розвиток держави. Без сумніву, децентралізація є головною реформою, від успіху якої буде залежати  успіх всіх інших галузевих реформ. Ключове питання: скільки влади потрібно? Важко знайти ту необхідну межу владних повноважень між органами місцевої влади та центральними органами. Центральна влада має вирішувати тільки ті завдання, які не можливо вирішити на місцевому, локальному рівні", - підкреслив перший заступник голови облради.

Як відзначив представник Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, проект "Залучення політичних партій до реформи децентралізації" впроваджується у чотирьох областях – Сумській, Одеській, Миколаївській та Івано-Франківській. Він спрямований на розбудову політичної спроможності партій в частині надання можливості у внутрішньому колі висвітлити для себе питання децентралізації та випрацювати партійну позицію щодо децентралізації в якості меседжів для потенційних виборців. 

В рамках круглого столу його учасники обговорили реформу децентралізації та нові можливості для регіонального розвитку області, залучення членів політичних партій до формування політики регіонального розвитку та кращі практики іноземних країн.