В Івано-Франківській ОДА презентували сербські проекти енергоефективності та переробки відходів


Сьогодні сербська делегація, до якої увійшли керівники дослідних інститутів та провідних компаній, напрямком роботи яких є переробка твердих побутових відходів, представили свої напрацювання у сфері утилізації та спалювання сміття із дотриманням європейських екологічних норм.

Метою приїзду  іноземних гостей до України, за словами Славіша Елісіча, стало започаткування нового формату співпраці задля вирішення проблем, пов’язаних із переробкою, спалюванням та компостуванням твердих побутових відходів на території Івано-Франківської області. Зокрема, сербські науковці висловили наміри поділитися досвідом із реалізації проектів Європейського Союзу у сфері енергетики та переробки відходів, забезпечити моніторинг  та сприяти у підготовці впровадження  інноваційних технологій для залучення іноземних інвестицій.

Презентуючи механізм роботи дослідницького інституту у даному напрямку, іноземна делегація запропонувала основні види переробки та утилізації сміття, зокрема, спалювання, компостування, створення санітарних полігонів, які варто було б запровадити на Прикарпатті. Вони також спроектували схеми фінансової вигоди та покращення стану довкілля.

Як зауважила представник компанії «Esco Control Proect» Драголюба Дакіч,  концепція утилізації відходів є надзвичайно актуальною, позаяк окрім вирішення складних екологічних питань, дозволить зменшити витрати у промисловості та сприятиме залученню іноземного капіталу.