В Івано-Франківській ОДА розказали, хто отримає нові субсидії


Сьогодні, 31 березня, в Івано-Франківській ОДА відбулася прес-конференція щодо нової системи надання субсидій для населення.

«На нині одним з основних важелів пом’якшення фінансового удару від тарифів на мешканців є отримання субсидій, – зазначив голова ОДА Олег Гончарук. – За офіційними даними зараз субсидії в Україні отримують 1 мільйон 100 сімей. За даними Кабміну при нових умовах субсидії можуть отримати більше, ніж 4 мільйони сімей».

Разом з тим визнав, що є проблемний момент, адже квитанції з новими рахунками люди почнуть отримувати уже з 10 квітня, а про самі субсидії їм пояснюють лиш нині, пише Репортер.

«Сьогодні була нарада з керівниками РДА і всім дано завдання у тижневий термін мобілізувати всі сили і допомогти людям в оформленні документів», – повідомив він.

«Тепер, аби отримати субсидію не треба приносити довідки про дохід та інші документи, достатньо лиш заяви та декларації, – пояснила директор департаменту соціальної політики ОДА Леся Бурдяк. – Їх людям мають донести надавачі послуг».

Призначати субсидію будуть лиш по цих двох документів, перевіряти вказану в них інформацію будуть органи праці та соцзахисту. Для цього надсилатимуть запити у податкову, пенсійний, біржу праці. Якщо людина обманула – субсидію анулюють і стягнуть у подвійному обсязі.

Призначення субсидій буде автоматичним, тобто люди, які її отримували у минулому році, отримають її і в цьому без будь-яких звернень. Всім решту, треба буде заповнити ці документи. Надаватимуть субсидію не на 6 місяців, як було раніше, а на 12.

«Зняті обмеження, тепер право на субсидію матимуть і ті, хто володіє 2 будинками чи 2 автомобілями, на неї не впливає розмір земельної ділянки, – каже Бурдяк. – Так само право на субсидію мають орендарі квартир, звісно, якщо є договір оренди. Єдине обмеження – це разова покупку на суму більше 50 тис. грн.»