В Івано-Франківському гарнізоні виявили порушення прав заарештованих військових


На Заході в діяльності КТЗ та гауптвахт виявлено непоодинокі порушення прав військових правопорушників на належні умови утримання

Упродовж червня-липня 2017 року військовими прокуратурами Західного регіону України здійснено контрольні перевірки додержання вимог законодавства щодо забезпечення конституційних прав засуджених, узятих під варту та затриманих військовослужбовців, організації їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення, дотримання режимних вимог в кімнатах для тимчасово затриманих військовослужбовців (далі – КТЗ) та гауптвахтах у восьми гарнізонах.

До прикладу, перевірка встановила, що службові особи польової гауптвахти Західного територіального управління Військової служби правопорядку, що на Яворівщині, не вжили заходів із забезпечення належних побутових умов у приміщеннях гауптвахти та КТЗ.

Зокрема, камери не обладнані примусовою механічною вентиляцією з можливістю подачі теплого повітря в холодну пору року. В окремих камерах відсутні столи, лави (табурети), полиці для книг. Вікна не обладнані подовжувачами ручок для їх відкриття для самостійного провітрювання.

Неналежно обладнані кімнати для допитів військових правопорушників. Прокурори виявили тільки 2 наявних в кімнаті стільці, хоча необхідна їх кількість має становити в рази більше.

Крім того, гауптвахта не обладнана кімнатою для проведення короткострокових та тривалих побачень. Це, в свою чергу, призводить до порушення законних прав осіб на побачення з рідними, близькими та захисниками.

Більше того, не обладнане місце для виконання фізичних вправ. Заарештовані військовослужбовці харчуються в загальній їдальні військової частини. Це при тому, що в приміщенні гауптвахти є їдальня і відповідне майно для забезпечення прийому їжі.

Також у камерах зберігаються заборонені речі та продукти харчування, що швидко псуються.

Загалом у ході перевірки порушення конституційних прав затриманих та заарештованих військовослужбовців виявлено не тільки на Львівщині, а й ще в 5 гарнізонах: Тернопільському, Чернівецькому, Ужгородському, Івано-Франківському та Рівненському.

За результатами перевірок військовими прокурорами внесено 9 вказівок на усунення виявлених порушень (7 по КТЗ і 2 по гауптвахтах). За результатами розгляду 7 з них 11 посадових осіб органів військової служби правопорядку вже притягнено до відповідальності, переважна більшість порушень усунута. Два документи реагування перебувають на розгляді.

Принагідно, повідомляємо, що в разі наявності інформації про порушення прав затриманих, узятих під варту та засуджених військовослужбовців під час їх перебування в арештних місцях, просимо невідкладно інформувати військову прокуратуру Західного регіону України за телефоном (032) 233-31-18, або на електронну адресу sk@vpzhr.gp.gov.ua.

За повідомленнями прокуратурою будуть організовані перевірки та, за наявності підстав, вжиті заходи до їх подальшого недопущення і поновлення порушених прав і свобод військовослужбовців. Інформує прес-служба військової прокуратури Західного регіону України.