В Івано-Франківському геріатричному пансіонаті - спалах коронавірусу


Моніторингова група у складі регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Людмили Непийводи та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області Світлани Дем’янчук здійснили візит до Івано-Франківського геріатричного пансіонату, де виявили багато порушень.

Станом на 26 травня у пансіонаті проживає 148 підопічних, з яких 85 осіб з інвалідністю, йдеться на сторінці Офісу Омбудсмана України

На момент візиту в 12 працівників діагностовано ГРВІ та запалення легень, в одного працівника підтверджено гостру респіраторну хворобу COVID-19, з них, 5 осіб госпіталізовано до закладів МОЗ.

Про випадки підозри чи захворювання на коронавірусну хворобу серед підопічних моніторинговій групі не повідомили, проте 2 мешканці установи мають ознаки ГРВІ та ізольовані від інших підопічних.

Варто зазначити, що в пансіонаті вживалися певні заходи щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції. Зокрема, із запровадженням загальнонаціонального карантину керівництвом установи ухвалено рішення про роботу установи в закритому режимі на весь період карантину. Після завершення зміни, яка відпрацювала вахтовим методом 21 день, здійснюється тестування працівників, які заступають на зміну. На день візиту в пансіонаті наявні швидкі тести на SARS-CoV 2 (IgG,IgM ) в кількості 127 одиниць.

Також затверджено Алгоритм дій у разі підозри на COVID-19 підопічних чи працівників. Щоденно підопічним та працівникам проводиться температурний скринінг. Для цього в установі наявні 4 безконтактних термометри.

В достатній кількості персонал забезпечений засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими та антисептичними засобами.

Для ізоляції підопічних з підозрою/захворюванням на COVID-19 визначено окремі приміщення на 4 ліжко-місця, проте, їх недостатньо, виходячи із загальної чисельності мешканців пансіонату.

Право підопічних на зв’язок із зовнішнім світом (телефонні розмови та скайп-зв’язок з близькими особами, користування мережею Інтернет) забезпечується частково. На час карантину також заборонені побачення з родичами.

Підопічні в умовах карантину мають можливість отримувати посилки та передачі, здійснюється відповідна їх дезінфекційна обробка.

Разом з тим, поспілкувавшись з окремими працівниками, ознайомившись зі службовою документацією, з’ясовано, що пансіонат не повною мірою готовий до запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

При вході в установу відсутні інформаційні матеріали щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції, наявні лише повідомлення про карантин та заборону входу на територію пансіонату.

В пансіонаті відсутній план протиепідемічних заходів щодо недопущення поширенню коронавірусної хвороби, не налагоджено взаємодію із закладами МОЗ у разі спалаху в установі коронавірусної інфекції.

Не здійснюється контроль за допуском до роботи персоналу з ознаками підвищеної температури чи хворобливого стану. Також не здійснюється контроль за дотриманням маскового режиму підопічними. Під час прогулянок підопічні не користуються засобами індивідуального захисту.

У пансіонаті не запроваджено спеціальної процедури утилізації медичних відходів, зокрема, використаних засобів індивідуального захисту.

101 підопічний пансіонату у віці 60 років і старші, тому недодержання протиепідемічних заходів може становити загрозу не тільки їхньому здоров’ю, а й життю.

Крім того, встановлено, що Івано-Франківський геріатричний пансіонат не має ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, при цьому, у структурі пансіонату є відділення із штатною чисельністю 59 одиниць, з яких, 4 лікарі. Лікар-епідеміолог та інфекціоніст відсутні.

Так, всупереч законодавства, лікарі пансіонату видають лікарські свідоцтва про смерть та встановлюють причину смерті підопічних . Так, впродовж січня-травня 2020 року в пансіонаті померло 13 підопічних, з яких 9 осіб - під час карантину (у 2019 році - 35 осіб). Причиною смерті у більшості померлих визначено хронічну серцево-судинну недостатність, кардіосклероз та гіпертонічну хворобу. Тестування на коронавірусу хворобу померлим не проводилося.

Додаткового фінансування на проведення карантинних заходів пансіонат не отримував, однак, отримано благодійної допомоги (продукти харчування, медичне обладнання та засоби індивідуального захисту) на загальну суму 53,8 тис.грн.

За результатами візиту окремі рекомендації надані керівництву пансіонату. Надалі звіт буде направлено в установу та до відповідних органів управління.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!