В Івано-Франківську дискутували про проблеми нацменшин


Сьогодні, 10 лютого в Івано-Франківську провели круглий стіл на тему "Національна мозаїка Івано-Франківська".

На нього завітали представники єврейської та російської національних громад міста, представники Міграційної служби, управління культури, національностей та релігій, науковці, викладачі Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника та активісти ГО "Поступовий гурт франківців". Під час дискусії присутні обговорили перспективи розвитку Івано-Франківська та шляхи налагодження міжетнічної співпраці, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами "поступівця" Сергія Адамовича, місто завжди було толерантним до всіх національностей, дивлячись на те, що сьогодні відбувається в Європі.

У свою чергу професор ПНУ Іван Монолатій розповів про місця національних історій, спадщину та вшанування пам'яті нацменшин, які мешкали на території Івано-Франківська.

"Наше місто не може похвалитися такими відкритими дискусіями між національними громадами. Сьогодні ми в Україні спостерігаємо крах щодо національних громад. Нам потрібно міняти не тільки філософію а й парадигму сприймання різноманітних меншин. Титульною нацією у нас є українці але поруч з нами проживають, народжуються та помирають поляки, німці, євреї", - вважає Монолатій.

За його словами наразі ніхто не знає, що у сквері позаду медуніверситету де зараз знаходиться пам'ятник Руській трійці знаходилася найстаріша синагога. Обурення у професора також визиває те, що серед пам'ятних дощок, які зараз встановлюють у місті тільки одна вшановує не українця.

Присутнім також продемонстрували фільм про історію єврейської спільноти.