В Івано-Франківську є свій "Чорнобиль"


Під час обговорення Генплану міста мешканці обурилися пропозицією забудувати небезпечну територію магазинами.

Як завжди на подібних заходах через п'ять хвилин після початку почалися сварки. Поштовхом стало те, що головний архітектор  міста продемонстрував присутнім зміни до Генплану у яких територія колишнього шкірзаводу (раніше мав ім’я ВАТ "Івано-Франківське шкіряне підприємство «Плай»", а в даний час зветься "філія «Спілловер. Шкіряний завод» ТОВ з іноземними інвестиціями «Спілловер»"), відводилась для будівництва магазинів та споруд громадського призначення. Обуренню людей не було меж, адже за їх словами ця територія за своєю токсичністю рівноцінна Чорнобилю.

За словами присутніх активістів у радянські часи на заводі використовували небезпечні хімікати для оброблення шкір.  За часів незалежності, завод передали в оренду Італійській фірмі, яка почала застосовувати у виробництві найнебезпечніші хімічні речовини, які заборонені в Євросоюзі. Люди переконані, що саме сусідство з небезпечною зоною, спричиняє підвищену кількість онкологічних захворювань серед мешканців прилеглих територій. 

Тому зважаючи на таку «історію» цих земель, переконані люди, потрібно було насамперед зробити екологічну експертизу, а не планувати там забудову.