В Івано-Франківську готуються протистояти африканській чумі свиней


Про це розповів днями начальник міського управління ветеринарної медицини Микола Сендерський.

 З його слів, сьогодні продовжує загострюватись ситуація навколо поширення цього небезпечного для тварин захворювання на території Російській Федерації та Республіці Білорусь, повідомляє БРІЗ.

«Якщо буквально до останнього часу загроза до нас йшла тільки з східних територій Російської Федерації, - зазначає пан Сендерський, - де протягом 2007 – 2013 років хвороба розповсюдилась на території протяжністю більше, як 3,8 тисяч кілометрів. Це практично від Республіки Дагестан до Мурманської області, то зараз ситуація загострилася і в Республіці Білорусь, що практично досить близько вже до нашого західного регіону. І якщо десь в Росії інформація була достовірна, то в Білорусії ситуація стає практично неконтрольованою. Білоруська сторона замовчує деякі питання цього захворювання, але вже наскільки захворювання поширене, що вже є офіційне повідомлення про те, що 1 червня захворювання зареєстровано на території Гродненської області».

Щоб проілюструвати, наскільки африканська чума свиней є небезпечною хворобою головний ветеринар міста навів торішній приклад поширення захворювання у Запорізькій області. Тоді захворіло 3 свині, знищити ж довелося 2 683 голів свиней. При цьому з Резервного фонду на компенсацію власникам тварин взамін вилученого у них поголів’я було витрачено коштів на суму понад 2,5 мільйони гривень.

«Ці дві цифри, - продовжує пан Сендерський, - говорять про те, що захворювання небезпечне, а заходів лікування як такого у нас практично не розроблено. І тому основне завдання у нас в даний час – це інформування населення для того, щоби, не дай Бог, своєчасно виявити це захворювання, якщо воно появиться і вчасно його локалізувати і попередити».

Стосовно самої хвороби начальник управління ветеринарної медицини зазначив, що ця «практично невиліковна хвороба тварин, яка практично на 100% знищує все поголів’я», для людини є цілком безпечною.

Збудник африканської чуми дуже стійкий – витримує і висушування, і заморожування, і гниття і дуже довго зберігається на предметах, з якими мав контакт.

«Зараження відбувається безпосередньо при контакті хворих свиней із здоровими, а також через м'ясо, м’ясопродукти, предмети догляду за домашніми та дикими тваринами, птахами, шкідними паразитами і комахами», - розповідає Микола Сендерський і зауважує, що хвороба поширюється на далекі відстані в процесі міграції людей, а оскільки чимало наших людей і відпочивають, і працюють як у Росії, так і в Білорусії, привозять звідти бутерброди та інші продукти харчування, він не радить годувати такими продуктами тварин, оскільки там може випадково опинитись збудник: «Краще знищити ці залишки їжі, продуктів, ніж, не дай Бог, використовувати їх у їжу тваринам».

Зважаючи на загрозу поширення захворювання на африканську чуму свиней в Україні та на Прикарпатті, в області та місті вживаються додаткові протиепізоотичні заходи.

Так, 26 червня та 2 липня відбулося засідання обласної та міської протиепізоотичних комісій, на території міста Івано-Франківська – в дослідному господарстві «Перемога» та у приватному господарстві підприємця Гудзевича проведено практичні навчання з керівника із залученням представників сектору ветеринарної міліції та спеціалістів управління ветеринарної медицини щодо практичних дій в разі виникнення захворювання. Для координації заходів з протидії захворюванню в управлінні ветеринарної медицини створено спеціальну робочу групу, розроблено оперативний план дій, постійно проводиться державний ветсанконтроль та нагляд за переміщенням тварин, сировини та продукції тваринного походження тощо.