В Івано-Франківську говорять про співпрацю влади, громади та школи


Сьогодні, 5 грудня в Івано-Франківську проходить (не)Конференція "Співпраця школи, влади та громади - шлях до розбудови громадянського суспільства".

Протягом дня міжнародні та провідні українських експерти, представники місцевого самоврядування, керівники шкіл та вчителі обмінюватимуться кращими практиками співпраці школи, громади та влади, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Менеджер швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» Валентина Полторак зауважує, що ефективна співпраця влади, школи та громади сприятиме подальшому впровадженню громадських ініціатив, адже активісти повинні долучатись до управління як на місцевому, так і на регіональному рівнях.

«Головна задача проекту – формування нового дієвого та відповідального громадянина, який здатен приймати участь у житті своєї громади. У рамках проекту «нова українська школа» проект долучився до написання нової нормативної бази та навчальних планів для початкової і базлової середньої школи», - каже Полторак.

Директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Віктор Кімакович зазначив, що у рамках децентралізації є надзвичайно важливим налагодження діалогу влади, громади та школи.

«Це той випадок коли результати не залишаться в папочках. Незабаром школа стає центром розвитку громади», - акцентує чиновник.

Завідувач лабораторії організації освіти відділу інституту післядипломної педагогічної освіти Ольга Нижник зауважує, що запропонований проект є надзвичайно важливим для нової школи.

«Нова школа вимагає нового вчителя з новим мисленням. Нам потрібно перейти з авторитарної педагогіки до нової моделі – педагогіки партнерства. Якщо вчителя вчили, що він повинен саме так викладати та організовувати навчальний процес то їм сьогодні пропонують зовсім інший варіант підходу до освітнього процесу. Це дуже не просто, адже потрібно викорчовувати стереотипи, які закоренились. Не факт, що все що було в старій школі погано, але те, що сьогодні освіту треба міняти не розуміє тільки запеклий консерватор», - наголошує посадовець.

За її словами, зараз вчителям пропонують основну взаємодію: вчитель поруч з учнем, а не над ним, а директор повинен розуміти, що школа тримається не на вертикалі, а –  партнерських зв’язках.