В Івано-Франківську говорили про важливість викладів християнської етики у школах


21 липня, в Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему: “Християнська етика: проблеми і перспективи навчання і виховання молоді” за участю представників влади і духовенства, науковців, вчителів християнської етики та громадських діячів.

За словами організаторів круглого столу, до 9% людей в Європі закінчують життя самогубством. В Україні такий відсоток 27%, передає прес-служба Архієпархії УГКЦ. Але у нас це переважно молоді люди, на відміну від Європи, де більшість це пенсіонери самотні і невиліковно хворі. Більше в Україні це на сході. Після АТО вже 156 воїнів вчинили суїцидальні спроби, не будуючи хворими чи каліками, війна страшна і вони не завжди можуть справитись з отриманим потрясінням.

На запрошення громадсько-християнського руху «Клич» перед слухачами виступали професори з Львівського та Прикарпатського університетів п. О. Огірко, п. О. Єгрешій та Л. Геник. Першим слово мав професор Олег Огірко. Маючи багаторічний досвід у галузі викладання, він поділився спогадами про підготовку до видання першого посібника з основ християнської етики. За його словами, підручник був настільки універсальним та доступним, що його підписали владики всіх традиційних християнських Церков в Україні. «Мені дивно, що якісь такі розмови, про відмову від викладів християнської етики є тепер, після 25 років незалежності, ще й тут, на Галичині», - зазнався професор. Доповідач переконаний, що даний предмет ні в якому разі не можна відмінити, оскільки він не те що не можу бути причиною міжцерковних чи міжрелігійних конфліктів, але й покликаний до екуменічного діалогу та пізнання основних, базових моральних принципів людства.

Після основних доповідей учасники конференції перейшли до Народного Дому «Просвіта», де змогли виступити усі бажаючі, дискутуючи та роздумуючи над піднятою тематикою. Отець Петро Голіней, директор катахетичної школи в Делятині зазначив, що духовність є невід’ємною стороною будь-якого народу. “Духовність – це душа народу. Зараз стараються викинути цю духовність з нашого життя. а що тоді після нас залишиться, будуть наші поля, наші будинки, машини і більше нічого”, – наголосив отець. Зокрема, він висловив думку про те, що влада нічого не може організувати без церкви у селі. Навіть звичайне відспівування у церкві. Учасники круглого столу наголошують на тому, що прибирати християнську етику зі шкіл не можна, бо це може дуже негативно вплинути на дітей.