В Івано-Франківську хочуть додатково відремонтувати кілька вулиць


Комунальники звітують перед владою і громадою про поточні та капітальні ремонти доріг. Кажуть, проблем з фінансуванням наразі нема. Водночас вони просять при перегляді міського бюджету передбачити додаткові кошти на завершення уже розпочатих робіт і ремонт вулиць з найгіршим покриттям, які можна виконати ще у цьому році.

На фінішній прямій

Як повідомив начальник міського управління капітального будівництва Володимир Ковальчук, на завершальну стадію вийшов ремонт півкільця так званої внутрішньої об’їзної, пише ЗК. Новий верхній шар щебенево-мастичного асфальту та викладені фігурними елементами мощення тротуари уже отримали вулиці ім. Кардинала Сліпого, Кисілевської та частина вул. Деповської на ділянці до вул. Хоткевича (іншу частину від вул. Кисілевської до вул. Чайковського наразі не ремонтуватимуть). У ніч на вівторок асфальт почали стелити і на вул. Гетьмана Сагайдачного, яку за дві ночі мають відремонтувати на ділянці до вул. Максимовича.

Після цього, за словами В.Ковальчука, шляховики перейдуть працювати на вулицю Промислову, яка підготовлена під асфальтування на ділянці від вул. Надрічної до вул. Ушинського. Далі там ще мають підключати водогін, після чого її ремонт продовжать. Минулого тижня підрядна організація відновила роботи з капремонту вулиці Гарбарської. Наразі її ремонтуватимуть на ділянці до вул. Крайківського і з цим повинні повністю впоратись до вересня, коли у місті проходитиме Синод Єпископів УГКЦ, адже поруч розташоване єпархіальне управління і резиденція Митрополита. 

Завершать розпочате

Паралельно завершуватимуться уже розпочаті роботи на вул. Вагилевича, Галицькій та Хіміків. Останню поділили на три ділянки – до вул. Тролейбусної, до вул. Целевича і до кінця. А ось починати ремонт вул. Целевича наразі недоцільно, бо спершу там треба прокласти дощову каналізацію. За словами генерального директора КП «Івано-Франківськводоекoтехпром» Миколи Саєвича, угоду з підрядником уже уклали, і цього тижня він має приступити до роботи. Однак, скільки на це потрібно часу, М.Саєвич точно відповісти не зміг.

Крім цього, орієнтовно у серпні, планують відремонтувати вул. Менделєєва, яка є фактичним продовженням уже відремонтованої вулиці Репіна, котрі сполучають торік капітально відремонтовані вулиці Лепкого і Залізничну. Начальник УКБ також зазначив, що цього року потрібно завершити будівництво вул. ім. Романа Гурика та Південного бульвару, які ось уже два роки експлуатуються лише з нижнім шаром асфальту. На укладання фінального верхнього шару покриття необхідно два мільйони гривень, які він попросив передбачити під час перегляду міського бюджету за результатами першого півріччя. 

Додаткове фінансування  

Про хід поточних і капітальних ремонтів доріг на замовлення департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку  відзвітував його директор Михайло Смушак. Він зазначив, що тендерні обсяги виконання поточних ремонтів у сумі трьох мільйонів гривень уже майже повністю виконані, але роботи ще багато, тому департамент oголосив новий тендер ще на півтора мільйона гривень. Щодо капітальних ремонтів доріг, то завершуються роботи на вулицях Волошина та Манюха і тривають на частинах вулиць Бельведерської і Ленкавського. На сьоме липня заплановане розкриття тендерних пропозицій на капремонт вулиці Кармелюка, а на 24 липня – вулиць Хмельницького і Тичини. Водночас М.Смушак наголосив, що на повне виконання капітальних ремонтів цих вулиць наразі не вистачає бюджетних призначень і попросив додати на це кошти при перегляді міського бюджету за підсумками шести місяців, а також  додатково передбачити фінансування на ремонт вул. Гетьмана Дорошенка і завершення, бодай у нижньому шарі асфальту, капремонту вулиці Дудаєва.

Коштом громади

Прохання директора комунального департаменту підтримав міський голова. Каже, вулиці Ленкавського і Кармелюка треба ремонтувати, щоб було сполучення з Набережною, а якщо не закрити хоча б нижнім шаром  вул. Дудаєва, то наступного року доведеться заново починати її ремонт. «По цих трьох вулицях я підтримую, їх треба робити. Свого часу підприємці казали, що фінансово долучаться до ремонту вул. Дудаєва, але… Її треба закінчувати. Якщо там зараз не покласти нижній шар асфальту, то потім доведеться заново починати ремонт», – сказав В.Анушкевичус.

Водночас мер вкотре наголосив, що всі ремонти вулиць в Івано-Франківську фінансуються коштом громади. «От люди мене питають, за чиї гроші ремонтують вулиці, бо кажуть, що це роблять депутати. Всі дороги у місті ремонтуються за кошти громади. Моє завдання – визначити правильні пріоритети у цьому напрямі», – заявив міський голова.