В Івано-Франківську хворі на ниркові патології вимагали якісного лікування


В Івано-Франківську близько десятка людей пікетували адмінбудівлю з вимогою забезпечити якісне лікування для діалізних пацієнтів.

Учасники акції тримали плакати: «Нирка наше життя», «Вимагаємо якісної діагностики для діалізних пацієнтів», «Трансплантації нирки в Україні – Так», пише Галичина.

Голова громадської організації «Гемодіаліз-Івано-Франківськ» Андрій Шведов заявив, що люди на гемодіалізі помирають, бо не отримують якісного лікування через недофінансування. 

«Ми вимагаємо, щоб лікування проводилося згідно клінічних протоколів, щоб була діагностика та профілактика супутніх захворювань. Наше завдання, щоб кошти, які виділяються з обласного та міського бюджетів, доходили до пацієнта, щоб люди отримували повноцінну медичну допомогу», - зазначив А.Шведов.

Шведов повідомив, що сьогодні фінансується лише сама процедура гемодіалізу, яку закуповують централізовано. Натомість, усі інші пов’язані з цим процедури хворі вимушені фінансувати самостійно. 

За словами Шведова, учасники акції також вимагають, щоб 120 мільйонів гривень, які виділили на трансплантацію нирки в Україні, розподілялись по регіонах. В такому випадку і жителі Івано-Франківщини зможуть отримати допомогу. 

За даними А.Шведова, в Івано-Франківській області близько 400 людей перебувають на гемодіалізі.

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!