В Івано-Франківську мізкували, як завершити будівництво нового перинатального центру


Сьогодні, 18 квітня в Івано-Франківську обговорили питання завершення будівництва нового перинатального центру.

У нараді взяли участь представники міської та обласної влади, громадські активісти, лікарі, обласні та народні депутати, а також заступник голови комітету ВР з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Розпочалося все з декілька хвилинною затримкою. Всі очікували на приїзд висопосадовиці з Києва. Відразу після прибуття Сисоєнко, їй надали слово.

«Дуже рада, що з такою ініціативою виступили саме активісти. Чиновники всіх рівнів влади зобов’язані робити все, щоб наші жінки народжували у найкращих умовах», - каже Ірина Сисоєнко.

За словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка, щоб завершити будівництво нового перинатального центру потрібні вкладення не тільки з обласного бюджету, а й міського та державного.

«Немає сумніву, що нам потрібний заклад який дав би безпечність родів. На сьогоднішній день ми побудували перинатальний, однак коштів на його завершення немає», - зазначив Мирон Матейко.

Як відомо, будівництво нового перинатального центру неподалік обласної лікарні розпочали ще у 2011 році. Наразі ступінь його готовності становить 21%. Для його завершення потрібно 210 мільйонів гривень, 88 млн – на монтажні роботи та 122 мільйони необхідні для того, щоб купити обладнання.

Натомість головний лікар Івано-Франківського обласного перинатального центру Ігор Вакалюк каже, що неодноразово просив всіх кандидатів в депутати «зробити собі пам’ятник» - завершити будівництво нового перинатального. Лікар вважає, що будівництво нового сучасного центру в Івано-Франківську є вкрай необхідним. Адже, зведення нового приміщення дасть змогу лікувати патології плоду ще в утробі матері, зменшити материнську і дитячу смертність та виходжувати недоношених діток, адже їх у області народжується досить багато.

Водночас архітектор зазначив, що зараз вже необхідно переробляти 80% ще незавершеного будівництва. За словами начальника управління капітального будівництва ОДА Романа Пацака, вартість повного проектування за київськими цінами складає 3% від будівництва. Термін будівництва сучасного перинатального при ритмічному фінансуванні – два роки.

«У нас проектування готові зробити за півтори мільйони. Якщо кошти знайдуть, то до нового року можна завершити ці роботи», - зауважив Пацак.

Голова постійної комісії облради з охорони здоров’я, свободівець Манолій Піцуряк, зазначив, що з обласного бюджету «нереально потягнути все будівництво, можливе тільки співфінансування».

Ірина Сисоєнко розглядає два варіанти фінансування будівництва. А  саме, дофінансування з держбюджету та фінансування шляхом державно-приватного партнерства.

Присутні також цікавилися, чи готова міська влада долучитися до будівництва.

«Ми готові підтримувати будівництво нового перинатального, але спочатку вирішимо всі питання з міським пологовим будинком», - поянила секретар міської ради Оксана Савчук.

Вона додала, що як тільки до них надійдуть реальні пропозиції, міська влада їх розгляне.

Присутні також торкнулися питання пологів у жінок з особливими потребами. Адже для них необхідні спеціальні умови.

Накінець дискусії гостя з Києва попросила підготувати проект і вже відштовхуючись від нього шукати кошти.

До теми: Будівництво сучасного перинатального центру в Івано-Франківську чекатиме «кращих часів»

Головний медик Прикарпаття не бачить сенсу вкладати гроші у ремонт перинатального центру

Молода мама вимагає у прикарпатських чиновників завершити будівництво нового перинатального

Антураж – наче у фільмах жахів. Молода мама показала як виглядає обласний пологовий