В Івано-Франківську обговорили особливості формування бюджету на 2017 рік


В Івано-Франківському РВ АМУ відбувся практикум із застосування законодавства на тему: «Особливості формування бюджету на 2017 рік. Організаційно-правові основи бюджетного процесу на рівні місцевого самоврядування» у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У заході взяли участь заступники міських, селищних голів, секретарі рад, керівники та спеціалісти фінансових управлінь і відділів місцевих рад, фінансисти ОТГ, а також депутати місцевих рад ,інформує Децентралізаційний марафон.

У вітальному слові виконавчий директор ІФ РВ АМУ Юрій Стефанчук наголосив на основних засадах формування місцевих бюджетів на 2017 рік.

Модератор заходу Заслужений економіст України Ярослав Арабчук розповів про організаційно-правові основи бюджетного процесу на рівні місцевого самоврядування. Зокрема акцентував увагу на бюджетній політиці на 2017 рік, фінансових перевагах та додаткових ресурсах для ОТГ.

На основних показниках при формуванні державного бюджету на 2017 рік в частині місцевих бюджетів, зокрема на його відкритості і прозорості, а також проблемних питаннях та загрозах для місцевих бюджетів зосередила свою увагу заступник директора департаменту фінансів Івано-Франківської облдержадміністрації Ганна Качур.

Відтак учасники практикуму проаналізували проект Держбюджету на 2017 рік в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. У дискусії взяли активну участь представники ОТГ.

Підбиваючи підсумки семінару, Юрій Стефанчук наголосив, що ще15 вересня уряд подав до парламенту бюджетний пакет, у тому числі і проект бюджету «Про Державний бюджет України на 2017 рік». За його словами, бюджетний процес розпочався доволі прозоро, і найголовніше, що все було зроблено вчасно і процедурно правильно. «Є надія, що парламент схвалить Держбюджет не в кінці року і буде змога добре підготуватися до нового бюджетного року. – зазначив Юрій Стефанчук. – У проект Державного бюджету на 2017 р. було запропоновано внести 1160 поправок, серед яких і збалансовані поправки від АМУ, які частково враховано. Найголовніше, що ми відстоюємо – це перерозподіл додаткової дотації між місцевими бюджетами на утримання закладів освіти та охорони здоров'я на всі бюджети, що мають прямі відносини з державою. Для ОТГ пропонуємо перерозподілити дотацію у розмірі 477 млн. грн.»