В Івано-Франківську презентували капатську драму "Брати. Остання сповідь"


В Івано-Франківську відбувся допрем`єрний показ карпатської драми Вікторії Трофименко, одну з головних ролей в якій зіграв актор обласного драмтеатру Роман Луцький, “Брати. Остання сповідь».

«Брати» – це історія любові та ненависті двох братів, які доживають віку в гірському селі. Сценарій фільму написаний за романом «Джмелиний мед» шведського автора Торгні Ліндгрена. Режисер Вікторія Трофименко адаптувала  його для екранізації, перемістивши місце події в Українські Карпати, пише Типовий Франківськ.

pres1

«Дуже приємно привезти фільм в Івано-Франківськ, адже фільм про гуцулів, тому має бути для вас дуже рідним і близьким. Для мене це дуже важливо, щоб він тут сприйнявся комфортно і прийшов наче додому», – зазначила режисер фільму.

За її словами, актори, родом із західної країни вибрані на ролі не випадково, адже вона шукала людей, які фізіономічно схожі на жителів карпатських гір. Крім того, герої фільму говорять «гуцульською» мовою.

still3-lutskiy-bereza

«Мені потрібні були люди, які зможуть справитися з діалектом тому, що артикуляційно люди, які живуть на сході, не можуть його відтворити так, щоб в нього можна було повірити. У нашому фільмі немає головної ролі. Кожен герой – це головна роль. За такими героями я була готова перевернути всю Україну», – каже Вікторія Трофіменко.

Як розповів актор Івано-Франківського драмтеатру Роман Луцький, який зіграв у фільмі одного з братів – Станіслава, на проби з нашого театру їздило двоє акторів.

pres4

«Вікторія нам не сказала, що пробує на нас одну і ту ж роль – Войтека. А получилося так, що мене затвердили на роль Станіслава. Зовсім випадково вона мене побачила саме в тій ролі. Я йшов на одну роль, а потрапив на іншу», – розповів Роман Луцький.

«Брати» стали першим українським фільмом, який відібрали на кінофестивалі класу «А» – в Індії, Шанхаї та Москві. На останньому він отримав нагороду кінокритиків та приз за найкращу жіночу роль, яку виконала львів’янка Наталка Половинка.

still5-polovynka

«Прикарпатський край – це люди меседжі, люди з гідністю. Саме такого в фільмі багато, можливо, ви не впізнаєте Карпати такими, якими ви їх знаєте. Ви побачите серед похмурого колориту дуже багато світла, твердість людських характерів і, разом з тим, людяність, яка є найважливішою рисою гуцулів. Фільм отримує нагороди, адже відповідає запиту на цю просту і вічно недостатню людяність», – зазначила Наталка Половинка.

still6-polovynka

Як зізналася перед початком показу в Івано-Франківську знімальна група, фільм також висуватимуть від Україну на премію «Оскар» в номінації «Фільм іноземною мовою».

pres5

З 24 вересня «Брати. Остання сповідь» буде доступний для перегляду в усіх івано-франківських кінотеатрах.