В Івано-Франківську презентували Програму сталого енергетичного розвитку міста


Скоротити на 20,4% до 2020 року викиди парникових газів в місті Івано-Франківську має на меті Програма сталого енергетичного розвитку міста Івано-Франківська на 2013 – 2020 роки, яку її розробники – представник Івано-Франківського національного університету нафти і газу Максим Карпаш та начальник відділу енергозбереження та комунальних підприємств управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому Іван Дмитрученко – презентували вчора широкому загалу.

  Як було зазначено вказану програму, а це по суті план дій на найближчі 7 з лишком років, який базується на вже розроблених і затверджених документах, було розроблено в рамках Угоди мерів – муніципальної ініціативи, спрямованої на зменшення викидів парникових газів і, зокрема, вуглекислого газу в атмосферу, до якої сьогодні вже приєднались 3 тисячі європейських міст по всій Європі, повідомляє "Бріз".

М.Карпаш презентує Програму

«Майже два роки тому, - зазначив О.Карпаш, презентуючи програму, - під час Першого Міжнародного інвестиційного форуму наш мер підписав Угоду мерів. Це ініціатива Європейської комісії, щоб збільшити роль муніципалітетів в керуванні власною енергетикою. В рамках угоди нам треба було розробити комплекс заходів, щоб ми до 2020 року зменшили викид парникових газів в атмосферу».

Іван Дмитрученко - розробник програми від міськвиконкому

Станом на 2010 рік, який було обрано базовим для програми, в місті Івано-Франківську викиди вуглекислого газу становили 824 729,39 тонн на рік – по 3,42 тонни на душу населення. В принципі цей показник, зі слів пана Карпаша, не є дуже високим з огляду на ту обставину, що середня цифра по Україні становить 5 тонн на особу, а в деяких містах сягає 8 і 9 тонн на особу.

Під час презентації

Найбільші викиди в обласному центрі дають житловий сектор і транспорт. Відтак і переважна більшість заходів спрямована на модернізаційні заходи саме у цих секторах.

Загалом же планом дій передбачено реалізовувати заплановані заходи у таких секторах, як: муніципальна інфраструктура, житловий сектор, міський транспорт, бюджетна сфера, інформаційно-просвітницька діяльність.

Під час презентації

Бюджет програми – 1 172 мільйонів гривень, хоча точно сьогодні говорити, скільки насправді знадобиться коштів на реалізацію усіх заходів, важко. Тож це бюджет, зі слів розробників, є індикативним. Пан Карпаш зізнається, що озвучена сума є досить амбітною, втім зауважив, що в умовах зростання цін на традиційні енергоносії гроші, вкладені у енергозбереження, вже за кілька років такими здаватись не будуть.

Левову долю коштів планується витрати на модернізацію житлового сектору (орієнтовно 764 мільйона гривень), комунальних підприємств (203,2 мільйона гривень) та сектору транспорту (139,2 мільйона гривень).

При цьому плановане фінансування з міського бюджету не перевищує 10% бюджету (117 мільйонів гривень), стільки ж коштів планується залучити з обласного і державного бюджетів. А найбільше коштів буде залучено за рахунок дешевих кредитів від таких організацій, як, наприклад, НЕФКО, що пропонують дешеве кредитування проектів з енергозбереження.

В 2010 році кількість викидів парникових газів в Івано-Франківську склала понад 824 тис. тонн

Все це дозволить, на думку розробників програми, скоротити до 2020 року викиди вуглекислого газу в атмосферу на 168 412,38 тонн.

Як стверджують посадовці управління економічного та інтеграційного розвитку, розробка Програми сталого енергетичного розвитку міста Івано-Франківська на 2013 – 2020 роки – це не лише виконання зобов’язань, взятих керівництвом міста перед європейською спільнотою, це ще й інструмент для отримання цільових коштів як з Державного бюджету, так і у вигляді грантів за рахунок європейських програм.