В Івано-Франківську пропонують створити окрему структуру з охорони природи


Таку пропозицію, доповідаючи про заходи щодо припинення спалювання сухої трави на території міста, озвучив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційно-оборонної роботи та діяльності правоохоронних органів Ігор Влізло.

За його словами, підрозділ з охорони довкілля доцільно створити у структурі «Муніципальної варти». Він також додав, що таку пропозицію підтримує й обласна державна екологічна інспекція, пише Західний кур'єр.

«В обласній екоінспекції за містом закріплена одна людина, яку за два роки на посаді начальника управління з надзвичайних ситуацій, я ще не бачив», – пояснив Влізло.

Щодо заходів з припинення спалювання сухої трави, то, за його словами, минулого тижня відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому ухвалили рішення про створення мобільних груп, які до 24 березня мають обстежити територію міста і проаналізувати причини виникнення пожеж.

«70% випадків спалювання сухої рослинності зафіксовані у селах міської ради. Найбільше – 13 виїздів пожежних бригад – було у село Вовчинець, чотири – в Угорники. Один виїзд пожежної машини завдає непрямих збитків на 30 тисяч гривень. Хоча у всіх приміських селах, за документами, на папері є добровільні пожежні формування, але насправді їх немає», – зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій.

Водночас він поінформував, що сільським головам направлені листи з рекомендацією визначити уповноважених осіб, які б могли складати адміністративні протоколи за підпали сухої трави, а сільському голові Вовчинця додатково рекомендували тимчасово обмежити доступ громадян на Вовчинецькі гори. Їхню територію у вихідні і святкові дні відтепер і до закінчення відпочинкового періоду також патрулюватимуть співробітники «Муніципальної варти».

«Приміські села, хоч і у структурі міста, але це окремі адміністративні одиниці, – наголосив перший заступник міського голови Микола Вітенко. –  Весь час ми рекомендуємо сільським головам вжити заходів, а вони не вживають. Є хоч один складений протокол? Немає. Готуйтеся на другий раз доповідати, які заходи вжито і скільки протоколів складено», – резюмував перший віце-мер.