В Івано-Франківську стартував арт-проект на підтримку смертельно хворих дітей


На сцені Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру імені Івана Франка у середу, 7 жовтня, відбулася прем’єра арт-проекту «Оскар і Рожева Пані» – за мотивами однойменного роману Еріка-Емануеля Шмітта.

Це 13 зворушливих листів до Бога від хворого на рак хлопчика, його десять останніх днів, які вміщують те, що мав би він прожити, якби не хвороба, інформує Радіо Свобода.

За словами директора і художнього керівника театру Ростислава Держипільського, «це не просто нова театральна постановка, це соціальний проект, покликаний привернути увагу суспільства до проблеми хоспісно-паліативної допомоги дітям».

Проект об’єднав представників різного фаху – акторів, музикантів, художників, медиків з різних міст України. Це не суто театральна вистава, а поєднання різних складових – декорацій, музики від «Океану Ельзи» (Святослав Вакарчук не лише дав дозвіл на використання своїх пісень, а й адаптував їх спеціально для проекту), хореографії. Виконавиця головної ролі – актриса Ірма Вітовська, уродженка Івано-Франківська.

Наразі на Прикарпатті діє єдине в Україні дитяче паліативне відділення, яке створили завдяки підтримці громади http://www.radiosvoboda.org/content/article/25220130.html.

Активісти мають у планах збір коштів на виїзне відділення для надання допомоги тяжкохворим дітям вдома. Адже, за словами президента благодійного фонду «Мати Тереза» Людмили Андріїшин, «у світі серцем паліативної допомоги є допомога в домашніх умовах».

За статистикою, в Україні щороку близько 70 тисяч дітей потребують статусу паліативного пацієнта, 17 тисяч з них помирають, не отримавши необхідної підтримки.

11 жовтня виставу покажуть у Києві, гастрольний тур також включає Харків, Львів, Луцьк, Одесу. Реалізується арт-проект за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».