В Івано-Франківську вчилися протидіяти торгівлі людьми


26 листопада 2015 року в приміщенні департаменту соціальної політики ОДА команда тренерів у сфері протидії торгівлі людьми, провели семінар-тренінг «Механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Ідентифікація постраждалих осіб».

Захід відбувся в рамках проекту «Впровадження національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області». Про це повідомила у Фейсбук т.в.о.начальника управління у справа сім’ї, молодіжної та гендерної політики виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Ірина Рохман.
У тренінгу взяли участь 18 учасників: працівники соціального захисту населення, уповноважені особи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області.
Мета тренінгу полягала в тому, щоб підсилити спроможність районнних міжвідомчих мультидисциплінарних груп суб’єктів національного механізму взаємодії щодо ефективного впровадження законодавства України у сфері протидії торгівлі людьми у Івано-Франківській області. Не менш важливим аспектом тренінгу було проведення інформаційної роботи серед присутніх, які зможуть ідентифікувати ймовірно постраждалих осіб, надавати їм ефективну допомогу.
Інноваційні форми навчання у сфері посилення спроможності захисту прав громадян допоможуть більш ефективно впровадити державну політику щодо протидії торгівлі людьми. 
Адже багато людей, що постраждали від злочину торгівлі людьми, не звертаються за допомогою, а дехто взагалі не знає, кому і яким чином можна повідомити про факти порушення їхніх прав. Варто знати, що всі, хто опинився в ситуації торгівлі людьми, мають право на отримання одноразової матеріальної допомоги, гарантований юридичний супровід та низку безоплатних соціальних послуг.
Для довідки: станом на 22.07.2015 Міністерством соціальної політики України 94 громадянам встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, серед яких 88 - громадяни України і 6 іноземців (громадяни Пакистану, Молдови та Російської Федерації. 
Одноразова матеріальна допомога на рівні прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб (діти молодші 6-ти років, діти від 6-ти до 18-ти років, працездатні особи, особи з особливими потребами) виплачується особам, які отримали офіційний статус постраждалих від торгівлі людьми. Повнолітні постраждалі особи отримували таку допомогу у розмірі 1218 грн. Місцеві органи влади також надавали нефінансову допомогу постраждалим особам, зокрема медичну, юридичну, психологічну, освітню, а також притулок.
За додатковою інформацією у м. Івано-Франківську громадяни можуть звертатися до відповідального структурного підрозділу – департаменту соціальної політики ОДА (контактна особа – головний спеціаліст відділу сім’ї та програм соціального розвитку департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА Назарій Куземка), а також за телефоном Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (0 800 505 501 або 527 для мобільних телефонів).
Т.в.о.начальника управління у справа сім’ї, молодіжної та гендерної політики виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Ірина Рохман повідомила, що в регіоні налагоджено якісну взаємодію всіх суб'єктів, які відповідають за протидію торгівлі людьми, - органів виконавчої влади, правоохоронних органів, соціальних служб та громадських організацій. За час реалізації Проекту в області спеціалісти соціального захисту, ЦСССДМ , члени 14 МДГ пройшли відповідне навчання по взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми та здобули відповідні знання та навички для успішної роботи. Також підготовлено досвідчену команду тренерів в кількості 25 осіб у сфері протидії торгівлі людьми, які зможуть якісно проводити превентивну роботу як запобігти сучасному рабству та за необхідності надати допомогу постраждалій особі. В області та районах оновлено склад міжвідомчих координаційних рад, створено Мультидисциплінарні робочі групи та затверджено плани роботи по протидії торгівлі людьми. 
Головний спеціаліст відділу сім’ї та програм соціального розвитку департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА Назарій Куземка повідомив , що впродовж 2015 року, дякуючи роботі правоохоронних органів, виявлено 2-є осіб, які є потерпілими від злочину торгівлі людьми, дані особи вже отримали статус постраждалих від торгівлі людьми та отримують комплекс послуг, передбачених Законом України «Про протидію торгівлі людьми». Івано-Франківська область знаходиться у рейтингу на 5-му місці по кількості статусів постраждалих осіб.
Керівник проекту Оксана Куімова розповіла про роль «Карітасу» у протидії торгівлі людьми. «Карітас» входить у Всеукраїнську Коаліцію громадських організацій, які працюють у напрямку протидії торгівлі людьми. Станом на сьогодні 162 постраждалих отримали комплексну реінтеграційну допомогу від БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ». Впродовж 7 років Карітас співпрацює з Міжнародною організацією з міграції. Представництво МОМ в Україні з січня 2000 р. по березень 2015 р. 11, 237 постраждалим особам надало комплексну реінтеграційну допомогу (юридичну, медичну, психологічну, фінансову, освітню та інші види допомоги в залежності від індивідуальних потреб). За 2015 р. за статистичними даними МОМ виявлено 292 постраждалі особи, Міністерство соціальної політики надало даним особам тільки 11 статусів. Одним із важливих аспектів превентивної роботи є проведення інформаційної кампанії для населення, основною метою якої є інформування широких верств населення та, зокрема осіб «групи ризику»: безробітних, малозабезпечених, випускників навчальних закладів, дітей-сиріт, осіб, які повернулися з місць позбавлення волі, осіб, які тимчасово переселені із зони АТО про види допомог для постраждалих осіб. Саме цим категоріям мають допомогти члени мультидисциплінарних груп, які пройшли навчання в рамках Проекту.
На завершення учасники обмінялись думками та досвідом у сфері протидії торгівлі людьми та погодились, що тільки міжвідомча співпраця є найбільш ефективною у боротьбі із сучасним рабством та наданні допомоги особам, які постраждали від цього злочину.
Фінансування Проекту здійснюється за підтримки Європейського Союзу, Швейцарської конфедерації, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізовується представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ), Благодійним Фондом «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» у тісному партнерстві з Департаментом соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації та управлінням у справах сім’ї, молодіжної та гендерної політики виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.