В Івано-Франківську відбулася міжнародна конференція, присвячена року культурної спадщини


В Івано-Франківську відбулася міжнародна конференція, присвячена року культурної спадщини у Європі та Україні, організована Національним Бюро «Креативна Європа» за підтримки European Union in Ukraine та у співпраці з Міністерством культури України.

Тема форуму: «Європейський та український рік культурної спадщини: співпраця, перспективи, виклики», під час якого розглядалися низка питань: Досвід проектів у сфері культурної спадщини (європейські та вітчизняні практики по відродженню, збереженню, музеєфікації КС); Розвиток туризму та культурного менеджменту локального та національного рівнів; Європейські туристичні маршрути; Прикарпаття – транскордонний мис якісно нової туристичної інтервенції та релевантної індустрії гостинності; Панельна дискусія «Збереження національної культурної спадщини: виклики та перспективи».

«Теми, які розглядаються впродовж сьогоднішньої конференції для нас є вкрай важливим, оскільки перспективи року культурної спадщини в Україні спрямовані на збереження та відродження культурного надбання нашої країни і є одним із пріоритетних завдань Уряду», - розповів під час свого виступу на конференції міністр культури України Євген Нищук. – Переконаний, що проголошення 2018 року в Україні – роком культурної спадщини, приверне увагу усіх державних ланок до стану об’єктів культурноїспадщини по всій країні та стане гарним стимулом для відновлення заповідників, замків та унікальних палаців, якими така багата наша земля. Та в свою чергу приверне увагу міжнародної спільноти до української культури, створить привабливий імідж країни та передумови для розвитку бізнесу й залучення інвестицій для розвитку місцевої економіки і туристичної привабливості різних регіонів України». 

Він також наголосив, що враховуючи світові тенденції та процеси, що відбуваються в країні, Міністерство культури України ініціює проект «Малі міста – великі враження», у рамках якого шляхом проведення відкритого конкурсу буде відібрано шість об’єднаних територіальних громад або малих міст, для впровадження пілотних культурних стартапів, що пов’язані з культурною спадщиною, а реалізація яких надасть поштовх для подальшого культурно – економічного розвитку територій.

Серед спікерів дводенної конференції були Хьюг Мінгарелі (посол представництва Європейського союзу в Україні), Ана Шойбель (програмний менеджер «Стратегії ХХІ», відділ культури та культурної спадщини, Рада Європи), Майлс К. Оглеторпе (експерт ЮНЕСКО), Юлія Федів (керівник Національного Бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні). У заході також взяли участь дослідники культурної спадщини, керівники профільних установ, представники місцевої влади з різних регіонів, культурні менеджери та громадські діячі, які безпосередньо займаються питаннями збереження культурної спадщини.