В Калуші хочуть переменувати кілька вулиць


20 лютого в Калуші відбудуться громадські обговорення щодо перейменування вулиць міста.

Вулиця Трублаїні - Вулиця в житловому масиві Височанка. Починається від вул.Ломоносова. Закінчується вулицею Чехова. Пролягає паралельно вулицям Марка Вовчка та Семчука.  

Трублаїні (Трублаєвський) Микола Петрович - український (радянський) письменник та журналіст. З 29 травня 1940 року члена ВКП (б), а згодом директор харківської філії видавництва «Радянський письменник» (за матеріалами Вікіпедії).
Пропонується перейменувати на вулицю Михайла Гуцуляка - українського історика та географа, доктора географічних наук, громадського діяча, члена ВУАН та Українського історичного товариства, голову осередку Наукового товариства імені Т. Г. Шевченка у Ванкувері; 

Вулиця Василя Сухомлинського – вулиця в житловому масиві Височанка. Починається від вулиці Чайковського. Пролягає паралельно вулицям Лепкого та Люткевича.

Василь Сухомлинський - український радянський педагог, публіцист, письменник та поет, член ВКП (б), член-кореспондент Академії педагогічних наук РРФСР (за матеріалами Вікіпедії).

Пропонується перейменувати на вулицю Кирила Осьмака - діяча Української Центральної Ради, діяча ОУН, Президента Української Головної Визвольної Ради; 

Вулиця Івана Іскри – вулиця в житловому масиві Підгірки, неподалік від парку культури і відпочинку ім.І.Франка. Починається від вулиці Богуна. Закінчується вулицею Відоняка. Пролягає паралельно вулицям Гулака та Марусі Чурай.

Іван Іскра - козацький отаман, полтавський полковник (1648— 1649, 1649—1652) (за матеріалами вікіпедії).

Пропонується перейменувати на вулицю Родини Келебай - батько Михайло: (псевдо Юр) господарчий підпільного шпиталю УПА в селі Камінь; син Богдан(1924 р.н), член юнацтва ОУН, розстріляний гестапівцями 04 листопада 1943 року на ринку в м.Калуші; син Олесь (1922 р.н), (псевдо Остап) станичний міського проводу ОУН, загинув 3 грудня 1947 року в м.Калуші; син Антон (1926 р.н.), (псевдо Чорний), стрілець Калуської боївки СБ , загинув 26 квітня 1946 року в передмісті Калуша - Загір'я; син Петро (1923 р.н), член юнацтва ОУН, розстріляний гестапівцями 4 листопада 1943 року на ринку в м.Калуші; мати (або донька) Дарія, друкарка окружного провідника СБ "Бурлаки", заарештована 28 березня 1947 року і цього ж року померла у Станіславській тюрмі - за матеріалами робочої групи та постійної депутатської комісії з гуманітарних питань; 

Вулиця Ломоносова – вулиця в житловому масиві Височанка, починається від вулиці Ковжуна. Закінчується вулицею Трублаїні. Пролягає паралельно вулиці Степана Бандери.

Михайло Ломоносов - російський вчений-натураліст, геохімік, поет (за матеріалами Вікіпедії). 
Пропонується перейменувати на вулицю Івана Пулюя, українського та австро-угорського фізика і електротехніка, винахідника, публіциста, перекладача Біблії українською мовою, громадського діяча, який був професором і ректором Німецької вищої технічної школи в Празі, Державним радником з електротехніки Чехії і Моравії, дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка та почесним членом Віденського електротехнічного товариства. 

Вулиця Пушкіна - починається від транспортного кільця, яке з'єднує низку вулиць (Л.Українки, Ринкова, Хіміків, Хмельницького, Пушкіна). До неї прилягає одна вулиця - провулок Шкільний. Завершується перехрестям вулиць (С.Стрільців-Вітовського-Євшана-Пушкіна). До неї прилягає вулиця – провулок Шкільний.

Олександр Пушкін - російський поет, драматург та прозаїк, реформатор і творець сучасної російської літературної мови, автор критичних та історичних творів. Належить до найвизначніших російських письменників, його тексти розглядаються як найпрестижніший зразок російської літератури, подібно текстам Данте в Італії чи Ґете у Німеччині (за матеріалами Вікіпедії).

Пропонується перейменувати на вулицю Гетьмана Мазепи -українського військового, політичного і державного діяча. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній (1687–1704)[1] і всій Наддніпрянській Україні (1704-1709)[2]. Князь Священної Римської імперії (1707—1709). Представник шляхетного роду Мазеп-Колединських Курч (герб) із Київщини. У молодості служив при дворі короля Яна II Казимира. По обранню гетьманом, намагався відновити авторитет гетьманства в Україні. Зробив великий внесок у економічно-культурний розвиток Лівобережжя. Перебуваючи під патронатом московського царя Петра I, проводив курс на відновлення козацької держави Війська Запорозького з кордонами часів Хмельниччини. Кавалер орденів Андрія Первозванного (1700) і Білого Орла (1705). Тривалий час формально підтримував Московське царство у Північній війні зі Шведською імперією, проте 1708 року підтримав сторону шведів.