В Калуші троє містян потрапили в лікарню через гепатит А


Вірусний гепатит А раніше називали хворобою Боткіна, інфекційним ге- патитом, а в народі – жовтухою, за сучасною номенклатурою – вірусним гепатитом А.

Як повідомляли «Вікна», епідемічна ситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А  (жовтуху) погіршується. Майже одночасно за медичною допомогою звернулося троє мешканців Калуша, які були шпиталізовані до інфекційного відділення Калуської районної лікарні та обласної клінічної інфекційної лікарні.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, при якому вражається один з найголовніших органів людини  – печінка, — розповіла «Вікнам» Ольга  Гошовська, лікар-епідеміолог Калуського міськрайонного відділу ДУ „Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Раніше рівень захворюваності на вірусний гепатит А був досить високим і посідав друге місце після дуже поширених серед людей гострих респіраторних інфекцій та грипу. Сьогодні  захворювання на вірусний гепатит А в переважній більшості реєструється у вигляді  спорадичних випадків, але для нього характерні швидке розповсюдження, а також спалахи у випадку вживання недоброякісної питної води, харчових продуктів забруднених вірусом гепатиту А, а також передача його через предмети побуту та брудні руки.

— Для вірусного гепатиту А характерні: сезонність (зараження в більшості випадків проходить в літній період, а випадки захворювання реєструються в осінньо- зимовий період через довгий інкубаційний період (скритий) до 35-40 днів, висока контагіозність (передача  вірусу від хворої людини до здорової), враження дітей від п’яти до 17-ти років, а дорослих в працездатному віці, тривале  перебування на лікарняноиу ліжку, виникнення ускладнень після перенесеної хвороби,а також пртікання у видозмінених формах (безжовтяничній, видозміненій), — каже лікар-епідеміолог.

В області відзначається тенденція до росту цього небезпечного захворювання. В Калуському районі епідемічна ситуація теж неблагополучна – захвjрюваність вище середньообласногого  показника і становить 3,98, коли інтенсивний показник захворюваності по області становить 2,80.

Від моменту зараження до появи перших ознак минає в середньому від 7 до 35 днів. Гепатит А починається гостро, температура тіла підвищується до 38-39ْ С, з’являється головний біль, загальна слабість, в’ялість, нудота, блювота, неприємні відчуття в правому підребер’ї, втрачається аппетит. Але пешими ластівками захворювання можуть спостерігатися захворювання верхніх дихальних шляхів, бронхів, легенів. Хворі на початковому періоді недуги стають вразливими, втрачають інтерес до роботи, діти – до ігор, навчання.

— Виникають безсоння здуття живота, запори або проноси, і лише на 5-6 день хвороби, з’являється  легка жовтушність склер та шкірних покровів. З початку жовтіють очі, пізніше – шкіра обличчя, тулубу, рук і ніг. Також спостерігається потемніння сечі, яка при сечовипусканні набуває кольору пива і піниться та знебарвлення калу. Все це прояви жовтяниці, — додає Ольга Гошовська.

Правила профілактики вірусного гепатиту, твердить епідеміолог, прості і доступні кожному. Потрібно пити тільки  кип’ячену воду (вірус гепатиту миттєво гине при  температуві 100 ْС), харчові продукти варто вживати після термічної обробки, хліб, хлібобулочні, кондиторські вироби ретельно оберігати від забруднення, остерігатися морепродуктів, які не підлягають термічній обробці,  дотримуватися найпростіших правил особистої гігієни і також привчати дітей мити руки перед буть-яким вживанням їжі та після відвідування вбиралень, зелень, овочі і фрукти мити у проточній воді та обробляти окропом.