В Карпатах може статися виверження вулкану?


На Прикарпатті в селі Загайпіль з-під землі несподівано пішла гаряча вода. Фахівці відзначають, що розпечена магма підійшла в цьому місці так близько до поверхні, що доводить до кипіння підземні води, і є ймовірність, що тут вперше за мільйони років відбудеться виверження вулкану.

Про це йдеться у відеосюжеті програми «Х-версії» телеканалу ТБ-3, повідомляє ВЕ.

Олена Михайлюк, мешканка села Загайпіль Івано-Франківської області вже не використовує чайник — окріп можна взяти прямо в колодязі. Вона каже, що там близько 70 градусів, і щоб прийняти ванну, цю воду просто потрібно розбавити. 

За словами жінки, перед виникненням такої аномалії відчувалися підземні поштовхи. 

«У колодязі почало вирувати щось, гриміти, навіть ці плити [показує на плити колодязя — прим.авт.] здригнулися. Звук жахливий стояв. Я дуже перелякалася, втекла за будинок і там дуже довго стояла», — сказала вона. 

Голова місцевої сільради Олександра Шинкарук зазначила, що спочатку теж дуже злякалася і викликала рятувальників, щоб вони заміряли геомагнітний і радіаційний фон, але нічого страшного не сталося. Вона вважає, що там прорвався гейзер. 

Спеціальна комісія з Івано-Франківська вже також дивилася колодязь з гарячою водою. Співробітники санітарної служби взяли на пробу рідину і виявили, що кількість мінералів і солей набагато перевищила норму. А вода має жовтуватий відтінок. 

Як повідомляє ТБ-3 , в Карпатах може вперше за мільйони років статися вулканічне виверження. 

«За 30 років своєї роботи я не зустрічався з таким явищем. Ймовірно, що стався глибинний розлом в землі. Розпечена магма підійшла з надр землі дуже близько до поверхні і тепер гріє підземні води. Я не виключаю, що врешті-решт магма вирветься на поверхню, і це вже буде справжнє вулканічне виверження», — сказав геофізик Ярослав Лопушняк в інтерв'ю телеканалу. 

Вважається, що Карпатські гори кілька мільйонів років тому утворилися в результаті потужних підземних вивержень.