В Коломиї вирішили не платити за комуналку реформованого медзакладу. В МОЗ обурені


Вже не поодинокі випадки, коли місцева влада почала згортати оплату комунальних послуг медзакладів, які отримали перші виплати від НСЗУ Національна служба здоров'я України. Аргумент - автономізувався та став самостійним підприємством? Покривай витрати сам, тим більше, що коштів тобі перерахували достатньо.

Так сталося і в Коломийському Центрі первинної медико-санітарної допомоги. У липні він отримав першу виплату від НСЗУ - понад 2 мільйони гривень. Міська рада, яка є власником цього медзакладу, разом із ГУ Державної казначейської служби в Івано-Франківській області, вирішила не сплачувати за комунальні послуги. Про це йдеться на сторінці в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

"Мабуть, місцеві управлінці не знають, що за вимогами Бюджетного кодексу видатки за комунальні послуги комунального медзакладу сплачуються з місцевих бюджетів. В тому числі, якщо медзаклад є комунальним некомерційним підприємством. Те, що заклад отримав гідну оплату за свою роботу - не привід позбавляти його інших, законних джерел фінансування! Можливо, ми бачимо такі випадки через те, що для декого зміни йдуть надто швидко і вони ще просто не встигли усвідомити - українська система охорони здоров’я переходить на здорові ринкові відносини. Тут не вийде замилити очі чи перекласти відповідальність", - зауважують в МОЗ

Головний медик країни зазначає, що зараз між медзакладами починається конкуренція за пацієнта, в гру вступають приватні клініки. Тож місцева влада навпаки має підтримувати свої медзаклади, щоби зробити їх привабливими для відвідувачів та персоналу. Щоби вони не пішли в іншу клініку, не залишили їм пусті коридори та кабінети.

"А можливо, ці випадки відбуваються, бо спрацьовує проста істина - гроші самі по собі ніколи не приносять зміни. Набагато важливіше ще і прагнути змінитися та працювати. І ми бачимо, як все може відбуватися там, де люди дійсно прагнуть - не десь в далеких європейських країнах, а в наших, українських областях! Там, де крім усього іншого є сильна підтримка місцевої влади. Вони є локомотивом трансформації, яку вже не спинити. Тимчасові труднощі обов’язково закінчаться. А управлінцям потрібно обирати - чи ставати частиною змін та йти далі, чи відпасти, як рудимент, разом зі старою системою", - кажуть в Національній службі здоров'я України.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!