В мерії представили проекти пам'ятнику Опанасу Заливасі


Сьогодні, 26 жовтня в Івано-Франківську повинен був відбутися конкурс з визначення пам’ятника Опанасу Заливасі.

Однак, за словами секретаря комісії Світлани Лесюк, у склад комісії входять 12 чоловік, однак сьогодні прийшло тільки шестеро, тож засідання не може бути легітимним.

Та все, ж учасники, що подавалися на конкурс презентували свої роботи. Загалом шестеро учасників подали сім пропозицій. Першим був Володимир Семків. За його словами він представив його наприкінці стометрівки. За його словами, розробляючи макет він найперше поставив собі питання «А хто такий Опанас Заливаха?».

Другим представив свій проект скульптор Денис Шиманський. Він вибрав місце на початку вулиці Незалежності, між третім і п’ятим будинками.

Третій проект належить скульптору Степану Федорину та архітектору Володимиру Гайдару. Вони бачать його біля будинку №37.

Четвертий проект належить Юрію Хом’яку та Назарію Картичу. Його автори бачать встановленим на площі біля медакадемії.

Дмитро Пилипонюк пропонує зобразити Заливаху за його улюбленою справою.

Михайло Книщук каже, що працював з Заливахою, тож бачить його саме таким:

Заступник голови комісії, секретар міськради Оксана Савчук зазначає, що буде відкрито рахунок куди збиратимуться кошти на встановлення пам’ятника. Водночас місце для встановлення пам’ятника наразі не визначено.

«Раніше ми планували встановити його на пішохідній частині вулиці Незалежності. Однак часто буває так, що ми визначимо місце, а пам’ятник у нього не вписується», - зазначає Савчук.

Пам’ятник планується встановити вже наступного року.  

Довідково: Опанас Заливаха (26.11.1925 – 24.04.2007) - відомий український художник, шістдесятник-десидент, в'язень радянських концтаборів, лауреат Шевченківської премії. Працював у галузі станкового живопису та графіки. У 80-х роках створив дизайнерські проекти інтер'єрного оформлення (кафе “Медівня”, ресторан “Білий камінь”, кафе “Молочне”  м. Івано-Франківськ). У 1987р. став одним з ініціаторів створення Української асоціації незалежної творчої інтелігенції (УАНТІ). Починаючи з 88 року влаштовував персональні виставки в Івано-Франківську, Львові, Києві, Торонто, Лондоні, Нью-Йорку. В 1989р. став лауреатом премії ім. В. Стуса, 1995р. - Національної премії ім. Т. Шевченка.