В обласній лікарні за чисту постільну білизну треба заплатити, але не півсотні гривень


Те, що вітчизняна безкоштовна медицина у реальному житті не така вже й безкоштовна, знає мало не кожний пересічний прикарпатець.

Втім, окрім ліків та низки медичних послуг, тепер жителям області доведеться платити ще й за чисту постільну білизну в обласній клінічній лікарні, йдеться у сюжеті UA Карпати.

Лікар ОКЛ Степан Смачило підтверджує, що за чисту білизну справді потрібно заплатити. За його словами, ціна прання одного кілограма складає 18 гривень.

"Якщо хворий заплатить 50 гривень, йому тричі поміняти постільну білизну. Захоче - може прийти зі своєю білизною", - пояснює лікар.

На запитання, чому за постіль пацієнти мають платити зі своєї кишені головний лікар Остап Грищук пояснює, на це коштів у бюджеті лікарні немає.

"Бюджет лікарні складає 135 мільйона. З них 113 мільйона іде на заробітну плату - дві тисячі працівників. Решта коштів, які виділені на утримання обласного закладу - це 2 мільйона на медичні препарати, ще 4 закладено на продукти харчування. Все решта нулі", - каже головний лікар.

Пранням у лікарні займається приватна фірма зареєстрована у Чернівцях. У медзакладі вона орендує приміщення та технічне обладнання, оплачує електричні послуги та зарплату працівникам. Необхідна побутова хімія теж за її рахунок.

"Об'єми приблизно 70-8- тонн в рік. Економія від того моменту коли пральня була наша склала півмільйона гривень", - розповідає Грищук.

Медик зазначає, що у департаменті охорони здоров'я дозволили надати пральню в оренду. Однак, у бюджеті не заклали фінансування на оплату послуг з прання.