В ОДА до серпня мають визначити, які організації реабілітовуватимуть воїнів


Сьогодні, 15 липня відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей на якому розглянули питання про проекти громадських організацій щодо реабілітації учасників АТО.

За словами керівника Департаменту соцполітики ОДА Віталія Яворського обласна влада не може фінансувати громадські організації, проте може придбати у них певні послуги.

Саме для цього було проведено конкурс на який свої пропозиції щодо реабілітації воїнів АТО подали сім громадських організацій. Загалом на реалізацію проектів-переможців з обласного бюджету виділять 150 тисяч гривень. 

Проте, хоча питання було внесене в порядок денний, виявилось, що комісія не має що розглядати. Адже представники департаменту соцполітики вважали, що саме комісія повинна визначити переможців, в той же час члени комісії очікували готового списку переможців, яких вже мали визначити. В підсумку невиправдані очікування сторін переросли у півгодинну суперечку.

Члени комісії хотіли вислухати пояснення чому департамент не виконав свою роботу, а представники ГО були невдоволені самим процесом прийому заявок. У підсумку комісія прийшла до висновку, що від суперечок і бюрократичної тяганини постраждають тільки бійці АТО, тому вирішила сама створити конкурсну комісію і запропонувати її на затвердження головам облради і ОДА.

За взаємною домовленістю всіх сторін у конкурсну комісію повинні ввійти, перш за все, бійці АТО, працівники департаменту соцполітики та медичного департаменту, психологи, представники медичного та прикарпатського університетів і громадські активісти, які не мають конфлікту інтересів. Створити комісію повинні до 20 липня, а до 1 серпня вона має визначити проекти, які профінансує облрада.