В одній з прикарпатських ОТГ з'явиться "Музей депортацій українців"


Брошнів-Осадська ОТГ стала переможцем Конкурсу ініціатив карпатських громад Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» із проектом «Історична пам’ять про депортацію українців в ХХ ст. в смт. Брошнів-Осада».

Під час ХХІІ сесії обласної ради 22 червня 2018 р. відбулося нагородження голови об’єднаної територіальної громади Н.Іваніва як переможця конкурсу. За умовами конкурсу на створення «Музею депортації українців» на базі пересильного табору у Брошнів-Осаді буде виділено з обласного бюджету 250 тис. грн., та 65 тис. грн. з місцевого бюджету об’єднаної громади.

Варто зазначити, що проект створення музею уже на стадії реалізації. Це не тільки ідеї, викладені на папері. Майбутній музейний комплекс уже проектується студентами Інституту архітектури, будівництва і туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) під керівництвом З.Лукомської та Л.Поліщук.

Партнерами проекту є ГО “Поступовий гурт франківців”, активісти якого уже працюють в архівних установах, записують спогади депортованих українців та переселенців з Польщі, збирають артефакти для майбутнього музею.