В ОПОРІ розповіли про порушення під час передвиборної агітації на Прикарпатті


Спостерігачами «Громадянської мережі ОПОРА» зафіксовані факти розміщення агітаційних матеріалів у невстановлених для цього місцях.

Факти розміщення агітаційних матеріалів на об’єктах благоустрою виявлені під час здійснення агітації за кандидата на посаду голови Заболотівської ОТГ Романа Білика, кандидатів на посаду голови Брошнів-Осадської ОТГ Назарія Іваніва та Івана Шикиринця, кандидатів на посаду голови Ланчинської ОТГ Василя Новака та Віталія Глюздина, а також кандидата на посаду голови Ямницької ОТГ Романа Крутого. Такий метод агітації може містити ознаки порушення статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме – порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях

Поширення агітаційних матеріалів без передбачених частиною 2 статті 56 ЗУ «Про місцеві вибори» відомостей даних зафіксовано у Заболотівській, Ямницькій і Ланчинській об’єднаних громадах. Спостерігачами виявлено, факти відсутності належних вихідних даних на друкованих агітаційних матеріалах кандидата на посаду голови Заболотівської ОТГ Івана Танюка, кандидата на посаду голови Ланчинської ОТГ Віталія Глюздина та кандидата у депутати Ямницької ради ОТГ Олега Петришина.

У Брошнів-Осадській ОТГ було розміщено агітаційні матеріали за кандидата на посаду голови об’єднаної територіальної громади Назарія Іваніва із сумнівними відомостями щодо тиражу. У вихідних даних на агітаційному білборді вказано тираж - 1 шт., хоча за підрахунками громадського спостерігача таких білбордів встановлено 6 шт.

Це може містити ознаки порушення статті 212-13 КУпАП, яка передбачає накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація зазначена неправильно чи неповно.

24 жовтня спостерігач ОПОРИ звернувся в поліцію із заявою щодо непрямого  підкупу виборців під час урочистого відкриття шкільного спортивного майданчика. Спостерігач зафіксував, як кандидат  на  посаду Переріслянського сільського голови Іван Мельник 20 жовтня в селі Фитьків Надвірнянського  району подарував дві коробки  з  світильниками під  час відкриття  футбольного  майданчика з  штучним  покриттям на  території Фитьківської ЗОШ 1-3 ступенів. Дії Івана Мельника, на думку спостерігача ОПОРИ, містять ознаки злочину, передбаченого частиною 3 статті 160 КК України (здійснення агітації шляхом передачі неправомірної вигоди та товарів).  Вартість  світильників, ймовірно, перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тому вони можуть вважатися  неправомірною вигодою в розумінні статті 160 КК України.  Також світильники не належать до  товарів, що містять візуальні зображення, найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг (частина 4 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори”). Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував згаданий факт на відео та попросив долучити до матеріалів провадження.