В Опорі та прикарпатській поліції розповіли, які порушення очікують на виборах


Сьогодні, 9 грудня представники прикарпатської поліції та громадянської мережі "Опора" розповіли про підготовку до місцевих виборів.

Як відомо 18 грудня в семи об'єднаних громадах (Витвицькій ОТГ (Долинський район), Матеївецькій ОТГ, П’ядицькій ОТГ, Нижньовербізькій ОТГ (Коломийський район), Більшівцівській ОТГ (Галицький район), Космацькій ОТГ (Косівський район) і Тлумацькій ОТГ), відбудуться перші вибори. За словами заступника начальника нацполіції в області Василя Віконського, правоохоронці та громадські активісти зроблять все можливе, щоб не допустити порушення виборчого процесу та застосування різноманітних фальсифікацій.

"Для безпеки громадського порядку будуть нести чергування поліцейські, нацгвардійці, ДСНС та громадські формування. Загалом 561 особа. Біля виборчих дільниць будуть піші наряди. Для недопущення ускладнення при виборах у нас є резерв батальйону поліції особливого призначення", - прозвітував поліцейський.

У свою чергу координатор "Опори" Іван Маруняк застеріг всіх учасників виборчого процесу від порушень.  Зокрема виділив основні порушення, на які очікують активісти:

  • це видача бюлетенів без паспорта
  • винесення бюлетенів за межі виборчої дільниці
  • видача більше, ніж одного бюлетеня

За такі порушення можна позбутися волі до 7 років.

Іван Маруняк закликав членів комісій добре вивчити законодавство. Зокрема нагадав, що не можна наперед заповнювати протоколи, адже це фальсифікація виборчої документації і за таке порушення можна позбавитись волі від 3-7 років. Також жодних уточнень на коліні не може бути, тільки повернення для уточнення на дільницю.

"Типовим явищем було, коли голова комісії брала з собою печатку, хоча вона має зберігатися в сейфі на дільниці. У 2016 році завдяки поліції нам вдалося забезпечити, щоб всі печатки залишилися на місці", - нагадав Маруняк.

Опора буде у всіх районах де проводитимуть вибори. Вся інформація буде передаватися нацполіції .

На завершення Василь Віконський нагадав, що під час голосування поліцейські будуть чергувати біля входу та на вулиці. Тож кожен громадянин зобов'язаний повідомити працівнику поліції про виявлені порушення . Навіть з фразою "На мою думку відбувається порушення".