В поліції розповіли, чи очікувати франківцям "листів щастя" через швидкість понад 50 км


Як відомо, з 1 січня дозволена швидкість руху в населених пунктах зменшиться до 50 км/год.

Як повідомив кореспонденту Бліц-Інфо прес-секретар патрульної поліції Микола Гурак, КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення дорожнього руху, які зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів, які дають можливість здійснити фотографування або відеозапис і функціонують згідно з законодавством про захист інформації).

"Поліцейські наразі не можуть штрафувати за перевищення швидкості в автоматичному режимі, оскільки не має відповідного обладнання. Поліція готується до того, щоб почати вимірювати це порушення, як тільки видадуть техніку. Тож, хоча закон вступив в дію з нового року, відео- та фотофіксація правопорушень не запрацювала з 1 січня", - пояснив Гурак.

Загалом в поліції анонсували, що автоматична фото- та відеофіксація перевищення швидкості на авто мала б розпочатись у першому кварталі 2018 року.

"Про так звані "листи щастя" наразі не йдеться. Зараз ще вирішують питання, як буде проводитись фіксація і шрафування. Це можуть бути стаціонарні пункти з технікою для фіксації порушення, біля яких буде патрульний і відразу виписуватиме штраф. Або ж з'являться камери з фіксацією", - заспокоює речник поліції.

Оскільки карати штрафами за порушення швидкості поліцейські ще не можуть, вони сподіваються на свідомість водіїв і дотримання ними правил.

"У пункті 12 ПДР йдеться про те, що під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним", - каже Микола Гурак.

Водночас прес-секретар поліції акцентував увагу на тому, що причиною більш ніж 20% ДТП в Івано-Франківську є перевищення безпечної швидкості руху.

До теми: Відтепер штрафи за порушення правил дорожнього руху - до 40 тисяч.