В січні ціни на споживчому ринку Прикарпаття зросли на 2,2%


За даними Державної служби статистики, інфляція на споживчому ринку в січні порівняно з попереднім місяцем в Україні становила 1,5%, в області – 1,8%.

Приріст споживчих цін у січні зафіксовано в усіх регіонах країни: від 1,1–1,5% у Тернопільській, Харківській, Черкаській, Сумській, Вінницькій, Луганській, м.Києві, Житомирській, Миколаївській, Рівненській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Хмельницькій областях до 1,6–2,4% у Донецькій, Запорізькій, Київській, Одеській, Волинській, Львівській, Чернігівській, Івано-Франківській, Херсонській, Чернівецькій та Закарпатській областях. Повідомляє Головне управління статистики.

На споживчому ринку області в січні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,2%. Найбільше (на 10,6% та 9,7%) подорожчали овочі та фрукти. На 2,7–1,0% підвищилися ціни на яйця, молоко, м’ясо та м’ясопродукти, рибу та продукти з риби, макаронні вироби, масло, сметану, рис. Водночас на 2,8% подешевшали крупи гречані, на 2,2% – маргарин, на 2,1% – цукор.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,2% відбулося головним чином за рахунок підвищення тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій на 13,3%, цін на скраплений газ – на 8,1%, тарифів на холодну воду та каналізацію – на 1,8% відповідно.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 3,8% в основному спричинено подорожчанням палива та мастил на 5,2%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 2,6%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 25,0% та місцевого телефонного зв’язку на 9,9%.

Подорожчання послуг освіти на 3,8% головним чином зумовлене зростанням плати за утримання дітей у дошкільних закладах на 23,8%.