В Україні подорожчають залізничні квитки: на скільки більше доведеться платити і чому


У травні можуть подорожчати залізничні квитки.

Про це йдеться в сюжеті Радіо НВ.

Подорожчання планують двічі за рік

Наказ про підвищення тарифу на 12% на пасажирські перевезення отримав майже всі погодження від міністерств і ціни на квитки можуть змінитися вже після травневих свят, розповів Радіо НВ заступник начальника департаменту пасажирських перевезень далекого прямування Укрзалізниці Олександр Красноштан.

Однак у цьому році вартість залізничних проїздних документів змінюватиметься ще раз - восени вона знову підвищиться на 12%. За словами Красноштана, це необхідний крок.

З чинними тарифами на квитки на внутрішні потяги компенсується трохи менше половини витрат на пасажирські перевезення

Востаннє проїзд у купе та плацкартах подорожчав у 2014-му році, у вагонах категорії СВ - взагалі у 2009-му. З чинними тарифами на квитки на внутрішні потяги компенсується трохи менше половини витрат на пасажирські перевезення, тому їх збитковість доводиться перекривати за рахунок вантажних перевезень.

На що витратять гроші від підвищення цін

Частину коштів від цього підвищення перенаправлять на закупівлю 60 нових пасажирських вагонів та капітальний ремонт 150 вагонів, зазначив представник Укрзалізниці. Загалом на сферу пасажирських перевезень та поліпшення їх сервісу цього року планується перенаправити 3 млрд гривень. Красноштан розповів, що закуповуватимуться нові пральні комплекси для прання постільної білизни, у травні на перших трьох потягах пропонуватимуть гарячу їжу, а всередині вагони прибиратимуть за допомогою нових технологій.

"На літні перевезення ми підготували 2900 вагонів. І я думаю, що ми наростимо обсяг літніх перевезень щонайменше на 10% порівняно з попереднім роком. Ми закінчимо річну програму, яку ми почали, з оновлення рухомого складу, тобто закупівлі нових і капітальний відновлювальний ремонт вагонів. То, в принципі, ми оновимо 15% нашого парку пасажирських вагонів. Нові вагони і вагони, які пройдуть капітальний відновлювальний ремонт, будуть обладнані сучасними системами кондиціонування повітря і сучасними туалетними системами", - розповів Красноштан.

Нагадаємо, в "Укрзалізниці" планують перевезти цього року 55 млн пасажирів.

Збитковість пасажирських перевезень та як її подолати

Таке підвищення тарифів проблеми з пасажирськими перевезеннями не вирішить, а лише зменшить їх збитковість, зазначив у коментарі Радіо НВ екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава. Для того, щоб ситуація кардинально змінилася, потрібно або підвищити тарифи у три рази або ввести прями дотації з держбюджету на перекривання збитковості та купівлю нового рухомого складу, як це робиться у Європі. За його словами, щорічно європейські країни дотують пасажирські перевезення сумарно на 75 млрд євро. Найбільші вливання - 10 млрд євро на рік - роблять Франція, Німеччина та Італія.

Німеччина витрачає на дотування залізничних пасажирських перевезень мільярди євро на рік, на фото залізнична станція у Мангеймі / Фото: EPA

"Це питання до уряду і депутатів Верховної Ради. Якщо вони це передбачать, то це буде робитися, якщо ні, то український пасажирський сектор просто занепаде. Укрзалізниця буде змушена просто в 10 разів скоротити обсяг пасажироперевезень, тому що багато вагонів у найближчі роки доведеться виводити з експлуатації у зв'язку з досягнення ними кінцевого терміну експлуатації - 28 років. Досі у нас левова частка пасажирських вагонів, локомотивів і приміських дизельних та електропоїздів - це все випущено ще за часів СРСР", - говорить екс-заступник міністра інфраструктури.

Щоб ситуація кардинально змінилася, потрібно підвищити тарифи у три рази

Мільярдні борги держави за перевезення пасажирів-пільговиків також негативно впливають на фінансовий стан Укрзалізниці, тому необхідно нарешті монетезувати пільги, заявив Радіо НВ експерт з економічного аналізу та транспортної інфраструктури Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер. За його словами, один із варіантів - дотування перевезеннь із місцевих бюджетів. Тому Укрзалізниці потрібно домовлятися в регіонах, щоб продовжували існувати соціально значущі маршрути.

"На сьогодні завдяки децентралізації все більше ресурсів залишається у місцевих органах влади. І це можна було б використовувати в тому числі на дотації по транспорту. Це стосується не лише залізниці, а й муніципального транспорту, передмість, маршруток, на все це можна використовувати місцевий бюджет. Такі спроби є, але поки що це не повсюдно", - розповів Шульмейстер.

Нагадаємо, Укрзалізниця - основний перевізник вантажів та пасажирів у державі. Підприємство забезпечує майже 83% загального вантажопотоку та третину пасажирських перевезень по країні.