В Україні запровадили принцип пріоритетності збереження здоров'я


Усі рішення уряду аналізуватимуть з урахуванням принципу пріоритетності збереження здоров'я населення.
Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я, пише Укрінформ.

"До ухвалення будь-якого акту урядом буде проведено аналіз впливу його реалізації на громадське здоров'я. Відтепер усі законодавчі акти, які ухвалює уряд, повинні містити прогноз того, як впливатиме прийняття того чи іншого рішення на здоров'я людини", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що при прийняті рішення щодо підвищення акцизів на тютюн буде враховано як позитивний вплив на наповнення бюджету, так і те, що таке рішення сприяє зниженню цінової доступності тютюну, а отже, і зменшенню поширеності тютюнопаління. Або при прийнятті рішення щодо зменшення оподаткування автомобілів з електродвигунами врахують, що це сприяє не тільки більшій ціновій доступності, а й зменшує рівень забрудненості атмосферного повітря у містах і пов'язану з цим захворюваність та смертність.

У МОЗ наголосили, що запровадження принципу пріоритетності збереження здоров'я населення відповідає Угоді про асоціацію між Україною та Європейським союзом, а саме - сприяє зміцненню системи охорони здоров'я України та її потенціалу.