В УПЦ (МП) кажуть, що у пеклі горить не Ющенко. Про російського царя - ні слова


Ситуація навколо Благовіщенського храму в місті Коломия, що на Івано-Франківщині, поволі виходить за межі локального конфлікту.

Щодо протистояння між Українською православною церквою Московського патріархату і Українською греко-католицькою церквою за право володіти цією старовинною культовою спорудою вже висловились високі чини обох конфесій.

Як відомо, 4 червня у Коломиї опечатали церкву Московського патріархату через конфлікт, який розпочався 4 червня між громадами Української греко-католицької церкви і Української православної церкви (Московського патріархату). Представники громадськості вимагала вийти з-під юрисдикції Московського патріархату і перейти у підпорядкування Київського. З цього приводу на території храму провели збори, де голосуванням прийняли рішення за перехід. 

18 жовтня капелани УГКЦ разом з віряними відчинили опечатані двері храму, ввійшли досередини й відправили Службу Божу.  Прихожани церкви Московського патріархату рішення поліції оскаржили в Івано-Франківському суді й 4-го жовтня справу частково виграли.

Рішення суду обурило громадськість міста. Ніхто не збирався знову запустити туди Московський патріархат. Тому капелани самовільно відчинили двері й увійшли досередини. 

А 22 жовтня прихильники УПЦ (МП) намагались зайди до храму. Івано-Франківська єпархія УПЦ вела пряму трансляцію в мережі. Між сторонами конфлікту зчинилась штовханина. 

Про знахідки зроблені в храмі, розповів капелан УГКЦ Микола Мединський, пише Бліц-Інфо з посиланням на "Апостроф". 

За його словами, у церкві знайшли багато цікавого, зокрема й ікону російського царя та картину Страшного суду, на якій впізнали президента України Віктора Ющенка.

Натомість прес-служба Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) запевняє, що ніякого Ющенка на картині немає.

"Це не ікона, а картина Страшного Суду, котру на замовлення настоятеля храму намалював місцевий коломийський художник. Вона складається з трьох картин. Художник в силу своїх можливостей зобразив на картині події Страшного суду. Саме на одній з них, там де зображені пекельні муки, Микола Мединський «роздивився» Віктора Ющенка. Звісно, умислу зображати когось, тим більше відомих осіб, не було", - зазначають у прес-службі.

Також в УПЦ (МП) наголошують, що храм Благовіщення Пресвятої Діви Марії є власністю держави.  Таким чином, законодавством України чітко визначено хто і за чий кошт мав утримувати пам’ятку архітектури національного значення.

"Звинувачення релігійної громади у пошкодженні пам’ятки архітектури є безпідставними. Це було викликано банальною бездіяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування, які не виділяли відповідні кошти для підтримання споруди у належному стані", - зауважують церковники.

Про це знайдену ікону із зображенням російського царя Миколи ІІ, яки боровся зі всім українським, в УПЦ (МП) не згадують. 

Ікона із зображенням царської сім'ї.