Вакарчук, Руслана і Положинський отримали премію Стуса за Майдан


14 січня в Києві нагородили премією імені Василя Стуса трьох музикантів: Руслану, Святослава Вакарчука та Олександра Положинського.

За словами президента українського ПЕН-клубу Євгена Сверстюка, дипломи отримують митці з активною громадською позицією. Цьогоріч відзначили тих осіб, які підтримали Євромайдан,пише Захід Нет.

Співачка Руслана Лижичко під час нагородження зазначила: «Для мене знакові речі з життя Василя Стуса, це його участь в акції протесту в 1960-му році під час презентації кінострічки Параджанова "Тіні забутих предків". А за рік до мого народження, у 1972-му, він звернувся до Верховної Ради УРСР про відмову від громадянства».

Відтак додала: «Його слова були такі: бути радянським громадянином – це звичайне ярмо. Ніколи не думала, що у 2014-му ці слова досі актуальні. Це означає, що країна у постійній небезпеці. Майдан не лише для того, щоб змінити політиків, а одну систему на іншу. Тільки ми можемо захистити те, що називається великим словом «Україна».

До столичного Будинку вчителя отримати дипломи також прийшли Святослав Вакарчук і Сашко Положинський. Останній зазначив, що дізнався про існування премії лише тоді, коли повідомили про його нагороду.

Довідка. Премію ім. Василя Стуса 1989 року заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції. Вперше вручалася у Львові. Відтоді нагородження відбувається 14 січня на свято Василя.