Василь Скрипничук: Хочеться взяти в руки автомат...


РНБО визнала роботу Запорізької та Івано-Франківської областей зі створення оборонних рубежів у зоні антитерористичної операції незадовільною. Голова обласної ради Василь Скрипничук після таких звинувачень вирішив відвідати Донецьку область, щоб на місці з’ясувати ситуацію. Він побував у Костянтинівці, Кураховому, Водяному та Пісках, де на власні очі побачив проблеми з будівництвом фортифікаційних споруд.

Про свої враження від поїздки на схід Василь Скрипничук розповів журналістам на прес-конференції, пише Галичина.

Івано-Франківська область має побудувати в зоні АТО 12 фортифікаційних споруд, а також окопи протяжністю 40 кілометрів. Сьогодні будівельні роботи виконано на 40-80%. Прикарпатці будують 5 об’єктів на першій лінії та 7 на другій. За словами чільника обласної ради, два об’єкти розташовані прямо на лінії фронту, щодня там тривають обстріли, тому будівельники не можуть повноцінно працювати. Через це зриваються терміни будівництва. «Рівненська область стоїть на третій лінії: там ніхто не літає, ніхто не стріляє і в них роботи, по-суті, вже завершені. Нас виставили на передову без зброї, і до нас ще є зауваження дуже великі у великих наших президентів і кабмінівців. Тут не однакові підходи», — сказав Василь Скрипничук.

Разом із тим голова обласної ради визнав, що область справді недопрацьовує в організації будівельних робіт. За словами Василя Скрипничука, частина прикарпатських бригад укомплектована вчителями, лікарями й працівниками інших сфер, які не мають досвіду в будівництві. Це призвело до того, що деякі з побудованих об’єктів довелося переробляти бригадам будівельників, що приїхали на ротацію. Дуже добре показали себе бригади з Долинщини, а от до будівельників з інших районів, на жаль, є претензії. 
Василь Скрипничук зазначив, що різні області по-різному підійшли до будівництва фортифікаційних споруд. Приміром, вже згадана Рівненська область найняла будівельну фірму, яка швидко виконала роботи, тоді як наша вирішила піти шляхом «народної будови». Будівельникам у зоні АТО доводиться працювати в дуже тяжких умовах. Крім обстрілів, люди вимушені трудитися в сильну спеку, є проблеми із забезпеченням достатньої кількості питної води, з харчуванням, особливо тих армійців, які супроводжують наших будівельників.

Проте найбільші проблеми чільник обласної ради побачив, повторимо, таки в організації процесу будівництва. За його словами, на 12 об’єктів є лише один виконроб, який просто фізично не може без транспорту проконтролювати фронт робіт довжиною 40 кілометрів. «Хотілося попросити автомат у хлопців з Пісків і когось із тих, хто займається організацією роботи, там перестріляти. Дуже часто організаторів нема на місці, а фотографуватися є кому», — сказав Василь Скрипничук.

Не вистачає будівельної техніки, зокрема екскаваторів, а також потрібні зварювальники. Залучити техніку на місцях складно, бо місцеві фірми виставляють нереальні ціни за її оренду. Дешевше привезти з івано-Франківщини. На думку 

В. Скрипничука, будівельні роботи реально завершити протягом місяця, якщо залучити до робіт 400-500 кваліфікованих робітників.

Голова обласної ради зазначив, що повний звіт про проблеми з будівництвом фортифікаційних споруд він надасть голові облдержадміністрації Олегові Гончаруку. Та все ж попри виявлені недоліки В. Скрипничук назвав критику урядових структур на адресу області «не цілком справедливою». 

Чільник обласної ради також відвідав батальйон «Карпатська Січ», де воюють його побратими-«свободівці». Він передав бійцям одяг, білизну, медичне обладнання та окремі харчі. За словами В. Скрипничука, на сході України триває справжня війна, яку ми в тилу не помічаємо. На жаль, за час військових дій загинуло вже 18 бійців батальйону. «Пам’ятаймо, що хлопці гинуть за нас», — сказав голова обласної ради.