Важливо розвивати унікальність: У Франківську стартував Форум розвитку міст


Сьогодні, в Івано-Франківську стартував форум «Місто 3.0: принципи перезавантаження».

Протягом двох днів активні містяни з різних куточків України та закордону обговорюватимуть актуальні виклики для розвитку сучасних міст, щоб сформувати принципи спільної дії для їхнього перезавантаження і трансформації, інформує кореспондент Бліц-Інфо. 

За словами організаторів до заходу долучились 120 учасників.

"Ми організували цей форум, щоб зрозуміти, як має відбуватися взаємодія в трикутнику бізнес- адміністрації-громадянське суспільство. Які сучасні тренди ми маємо впроваджувати в Івано-Франківську. Чи можемо перескочити традиційні етапи розвитку", - каже керівник платформи "Тепле місто" Юрій Филюк.

Під час форуму відбудеться сім дискусійних панелей, присвячених різним
аспектам життя міста. Серед найоригінальніших - програма "Шептицький менеджмент".

"Постать Шептицького дуже важлива для нашого регіону. Тому ми хочемо дослідити життя митрополита в інших сферах і побачити настільки ефективно він створював українські моделі, як сприяв розвитку регіону. Якщо читати те, щзо він робив у ті часи воно актуальне і сьогодні. Єдине, що ми можемо зробити - це на науковому рівні опрацювати його роботи", - переконаний Филюк.

Учасники форуму переконані, що такі заходи дуже потрібні, адже всі ініціативи в нас відбуваються знизу.

"Щоб розвиватися, міста потребують активних громадян, а не пасивних спостерігачів. Ми маємо казати владі, що вважаємо ті чи інші речі пріоритетнішими і потрібнішими для міста. Окрім того, коли ми почнемо власним прикладом щось робити, воно почне давати позитивний ефект. Адже коли починає формуватися громада всі стають відповідальнішими", - переконаний голова ради конкурентноспроможності міста Львова Тарас Юринс. 

На думку активіста є ще одна важлива апричина, чому цей форум дуже потрібний - якщо ми не почнемо змінювати свої міста на краще, то молодь виїде туди де краще.

"Що важливо - кожне місто оригінальне і цю родзинку треба розвивати. Якщо всі міста розвивати однаково - вони стануть одноманітними і втратять унікальність. Тому важливо подивитись, що в моєму місті є унікальне. Саме унікальність разом з ініціативністю мешканців може зробити місто цікавим для туристів і комфортним для містян. Наприклад у одному місті є якісь особливі пампушки, в іншому архітектура. Треба базуватися саме на цьому", - зауважує чоловік.