Вчені кажуть, що знайшли сьомий континент


На Землі є сьомий континент – Зеаландія – площею близько 4,9 мільйона кілометрів.

До такого висновку дійшла група австралійських та новозеландських геологів, яка опублікувала звіт на сайті Геологічного товариства Америки, пише УП

Останні два десятиліття ці вчені досліджували геолого-геофізичні дані окремого фрагменту у земній корі у південно-західній частині Тихого океану. За площею він більше території Індії, та був частиною суперконтиненту Гондвани.

 На Землі є сьомий континент – Зеаландія – площею близько 4,9 мільйона кілометрів

Геологи дійшли висновку, що Нова Зеландія та Нова Каледонія – не ізольовані острівні ланцюги, а фрагмент частково зануреного континенту.

 

На сьогоднішній день 94% Зеаландії перебуває під водою. Це є результатом витончення земної кори під час попереднього суперконтинентального розпаду і подальшої ізостатичної рівноваги.

"Використовувані в даний час конвенції та визначення континентальної кори, континентів і мікроконтинентів не вимагають модифікації для визначення Зеаландії", – уточнюється у звіті.

Вчені зазначають, що це не раптове відкриття, а поступове усвідомлення: "10 років тому ми не мали накопичених даних або впевненості в інтерпретації, зраз ці дані є".