Веб-сайт одного з прикарпатських вишів посів 20 місце серед 292 вузів України у світовому рейтингу


Місце сайту університету у рейтингу визначено корпорацією Webometrics Ranking of World’s Universities станом на січень 2016 року.

У світовому рейтингу представлено 12 000 університетів і навчальних закладів з усього світу. Свої рейтингові веб-місця отримали 292 українських вузи, серед яких і Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

За даними рейтингу, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника посів 20 місце серед українських вузів, у загальноєвропейському рейтингу – 1151місце, а у світовому – 3694.

Рейтинг університетів світу Webometrics складається компанією Cybermetrics Lab (Іспанія) з 2004 року і публікується двічі на рік. Він був ініційований для сприяння кращої представленості академічних і дослідницьких закладів в Інтернет-мережі і стимулювання вільного доступу до наукової інформації.

Аналізується не освітня діяльність університету в цілому, а саме представленість вузу у глобальній мережі Інтернет, яка визначається за спеціальною методикою, розробленою згідно з Берлінськими принципами рейтингування вищих навчальних закладів (Berlin Principles on Ranking of Higher Education Institutions),  визначених ЮНЕСКО. Оцінюється присутність університету в Інтернеті, рівень впливу публікацій університету на світовий науковий прогрес, «популярність» веб-ресурсів вузу, довіра інтернет-користувачів до них.

За твердженням головного редактора рейтингу д-ра Ісідро Агійо, результати рейтингу Webometrics потрібно правильно інтерпретувати. Рейтинг не оцінює веб-сайти ВНЗ за популярністю або зручністю використання, натомість за допомогою вебометричних індикаторів вдається опосередковано оцінити усі аспекти діяльності вишу: наукову, навчальну, культуру, соціальну, спортивну тощо.

У процесі складання Webometrics Ranking of World’s Universities розробниками враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вузу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також завантажених на сайт файлів. Таким чином, оцінюється змістовна та інформаційна складові сайту навчального закладу. Показники відвідуваності сайту та його дизайн не враховуються.

Джерело: http://www.webometrics.info/en/Europe/Ukraine