Велика стрілянина в Станиславові


В американських вестернах ми звикли бачити бравих ковбоїв, які знають лише один спосіб вирішити будь-яку суперечку – хапають свій вірний кольт і починають завзято палити в супротивника. Але щоб таким чином з’ясовували стосунки мешканці Станиславова? В таке важко повірити.

Однак у липні 1913 р. місто стало свідком великої стрілянини. На вул. Ґрюнвальдській тоді будували другу Дирекцію залізниць (тепер будівля міського й апеляційного суду). Між робітниками, що працювали на будові, раптово виникла сварка, яка переросла у масштабну бійку, пише ЗК

Як зазначає преса, пролетарії потай вживали спиртне у робочий час, тож емоції додатково підігрівалися алкоголем у їхній крові. Бійка завершилася такою рясною стріляниною, що до неї навіть боялася втручатися поліція. За всім, що діялося, спостерігали аж два стражі порядку – один з поліції Станиславова, інший з Княгинин-Колонії. Станиславівський поліцейський не перешкоджав стрілянині, кажучи, що вона проходила на території Княгинин-Колонії.  Тамтешній поліцейський, своєю чергою, запевняв, що сутичка виникла на території Станиславова. Таким чином, стрілянина вщухла сама, без допомоги цих двох «сміливців», коли робітники нарешті заспокоїлися й вистріляли всі набої.