Верховинський район тепер має польського партнера


18 січня з дружнім візитом на Верховинщину завітала делегація Мишьленіцкого повіту Малопольського воєводстів, Польща, яку представляють Староста Мишьленіцкий Йосиф Томал та Віцестароста Томаш Сушь.

Адміністрація Мишьленіцкого повіту виявила бажання налагодити двосторонню співпрацю ще в жовтні минулого року, яка стала результатом попередніх домовленостей з українською стороною. Вона ґрунтується на найбільших цінностях міжнародної співпраці: пошана, досягнення двосторонньої користі, добровільна праця, свобода і рівність обох сторін і має на меті зміцнення стосунків між обома регіонами  та місцевими громадами, взаємну економічну підтримку, розвиток громадянського суспільства, пропагування культури  обох сторін. 

Польську делегацію зустрічали на Буковецькому перевалі голова районної ради, заступник голови ради Іван Маківничук, працівники виконавчого апарату ради у гуцульських строях, які вручили Старості Мишьленіцкому Йосифу Томалу за гостинною традицією хліб-сіль на вишитому гуцульському рушнику.

Офіційна зустріч відбулася у залі засідань районної ради за участю селищного та сільських голів, депутатів районної ради, громадськості. Гостей зустрічає гуцульською мелодією троїста музика, а найменші учасники-гуртківці Центру дитячої та юнацької творчості віншують представників польської делегації Різдвяною колядою та дарують їм опришківський танець «Аркан».

Голова ради щиро вітаючи поляків на українській землі, на землі славної Гуцульщини, висловив впевненість у подальшій активній співпраці між українським та польським народами, дружніми державами Україною і Польщею. Побажав, щоб Божа любов, тепло і світлість завжди були присутніми у людських серцях. При цьому висловив подяку за підтримку і надану допомогу офіційною польською стороною державі Україна у міжнародній співпраці, на арені взаємин з Європейським Союзом.

У свою чергу Староста Мишьленіцкий Йосиф Томал сердечно подякував голові районної ради за запрошення відвідати з дружнім візитом Верховинщину на етапі завершення Різдвяних свят, бо в нас надзвичайно цікаві традиції відзначення Рождества Христового. Він був вражений гостинністю, доброзичливістю і надзвичайно теплим прийом верховинців, за що висловив велике і щире спасибі. Староста має велику надію на подальші добросусідські взаємини і тісну, плідну співпрацю Верховинського району і Мишьленіцкого повіту. Одразу ж запросив голову районної ради разом із делегацією району нанести дружній візит у Мишьленіцкий повіт.

Після обміну дружніми привітаннями, голова районної ради та Староста Мишьленіцкий Йосиф Томал підписали Угоду про двосторонню співпрацю Малопольського воєводства, Польща, і Верховинського району Івано-Франківської області, Україна. Сфера співпраці охоплює, зокрема, сферу самоврядування, будівництво і  функціонування сучасного громадянського суспільства, взаємну підтримку місцевих підприємців та інноваційне вирішення економічних питань.

Підписана двостороння Угода передбачає співпрацю: в сфері взаємної підтримки місцевої економіки, торгівлі та підприємництва, у площині органів самоврядування та господарського суспільства, популяризації культури, мистецтва, туризму обох регіонів, розвитку спорту та фізичної культури, в галузі освіти, в сфері охорони здоров’я, у сфері охорони навколишнього природного середовища та його розвитку.

Сторони будуть співпрацювати в рамках європейських та позарегіональних зв’язків в галузях, що записані в даній угоді, а особливо тих, котрі пов’язані з пошуком фінансового забезпечення із структурних фондів ЄС чи інших міжнародних спільнот.

Підписанням двосторонньої Угоди завершився перший день офіційного візиту польської делегації на Верховинщину.