Веселі поштівки про пригоди Пана Потоцького вийдуть в Івано-Франківську


Прикарпатський художник Петро Буяк створив нову серію листівок про Станіславів.

Три місяці тому художник і творчий провокатор Петро Буяк анонсував, що до вже до дня міста він презентує 12 листівок про Станіславів та "пригоди відривного і двіжового пана Потоцького", повідомляє кореспондент Бліц-Інфо.

"Ну от і все друзі і кулєгі! Нарешті! Три місяці роботи і 12 картин з яких невдовзі будуть народжені в життя листівки про пригоди Пана Потоцького готові. Фарба ше не вісохла, не міг чекати до завтра тому відсканував троха на відстані)))" -  поділився автор на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

"Знайомтесь. 
Станіслав Ревера Потоцький. 1589-го року народження. Син Анджея Потоцького. Мудрий не дурний. Від дитинства хитрун та бешкетник. 
Найулюбленіша гра - більярд. Найулюбленіша їжа - Риба і гриби. Трохи слабий на зір по причині частих участей у боях, де від вибухів гармат обпалив повіки. Любитель пива і до пива. Одружений на Анні Могилянці. Дружину любить але уникає її показу у суспільному житті після того як та набрала ваги і заборонила йому пити. Палить люльку. Мало спить - пише багато законів. Від 1662 року Ревера засновник міста яке мало назву Станиславів. В місті жило небагато людей. Всього лиш 30 родин і кілька переселенців з Галича. До Галичан Станіслав ставився з пересторогою за їхню наглість і надмірну пихатість. Власне тому у наступних роках присвятив своє життя створенню справедливої судової та реалібітаційної системи для виховання останніх і не тільки. Був справедливим і полюбляв новаторство у державоправлінні..."
- написав Петро.

"Одного недільного ранку Пан Потоцький так захопився прогулянками на ровері і кавуванням із своїми друзями, що ледь не спізнився на потяг до Ямни який вирушає із центрального залізничного вокзалу зі Станіслава. В Ямні у Пана Потоцького жила його триюродна сестра Іванна Погребенник яка щотижня готувала невеличке пуделко із ягодами та грибами для своїх внуків тобто синів Пана Потоцького, а в нього їх було аж шестеро".

А ось іще декілька веселих поштівок.

"Пан Потоцький із дружиною та сином фотографуються на площі ім.Шептицького".

"Пан Потоцький купив на базари порося".

"Пан Потоцький си вертає додому. Палац Потоцького".

"Колись давно було на місці Медичної академії управління залізниці але сталося так, шо до міста разом із новими сім'ями приїздили все нові і нові науковці та медики. На той час вже був збудований центральний залізничний вокзал, який ви вже бачили, де Пан Потоцький поспішає до сестри в Ямну. Так от. Медики кажуть. Ми хочемо аби це приміщення, шо є біля Катедри належало нам! А Залізничники кажуть нє! Ми тут були ми тут і залишимся! Були суперечки та сварки! Медики обривали вночи біля управління залізницею черешні і кидали у вікна чиновникам і взагалі робили різні пустощі. Тому такого гармидеру в місті винести ніхто не міг і зібравшись гуртом усі пішли до Пана Потоцького аби той розсудив. Пан Потоцький довго думав і виніс рішення, що в неділю на світанку найсильніший представник медичної спільноти і такий самий представник спільноти колієвої мають стати на забіг від Порто Франко, шо був на теперішньому міському озері там ше колись до пана Потоцького брат на кораблі припливав пам'ятаєте? Так от відти на світанку сі два представники мають робити старт на забіг аж до будови яка є спірною на той час. Так і погодили. Бігли обоє довго бо шлях не є короткий але врешті решт першість взяли представники медицини бо ті не палили і не пили, а вели здоровий спосіб життя. А по тому Пан Потоцький урочисто тої ж неділі вручив представникам наук медичних ключ від нового будинку то тепер медична академія, а представників колієвої спільноти попросив звільнити приміщення. Так по сьогодні і є.

Отака історія. Вже скоро всі ці історії в наборі із 12-ти листівок в нашому Івано-Франківську та за його межами" - поділився Буяк.

Автор не збирається зупинятися лише на поштівках, у нього в планах ще не одна задумка.

"Одразу після того як народяться у світ пригоди Пана Потоцького в листівках, розпочинається робота над перевиданням листівок "То було ше тогди..." вже в іншому форматі з новими сюжетами. Готуватиметься також до видавництва і повноцінна дитяча книга "То було ше тогди..."" - написав Петро Буяк.