Від ідеї – до подіуму: Як в Івано-Франківську вчать кравців


Сам собі…модельєр. Для учнів Центру професійно-технічної освіти № 1 в Івано-Франківську – це звична справа. Адже входить в основу навчального процесу. Тут навчається близько семи сотень юнаків та дівчат. Майже триста із них – майбутні кравці-закрійники.

Про це подбало міністерство освіти і науки. Та виділило 330 тисяч гривень з державного бюджету. На оновлення матеріально-технічної бази навчального закладу. Це дало змогу відкрити навчально-практичний центр сучасних швейних технологій, пише ВЕЖА.

Це – другий навчально-практичний центр в Івано-Франківську. Схожий має також Професійний будівельний ліцей. Для підготовки монтажників санітарно-технічних систем і устаткування. Відтак, у профільному департаменті взяли курс на розвиток професійно-технічної освіти в Івано-Франківську. Адже на ринку праці нині спостерігається брак робітничих кадрів, стверджують освітяни.

А ось – «святая-святих» – кравецька майстерня Центру. Кабінет, за дверима якого зміст набуває реальних форм. І звідки готові моделі одягу потрапляють на подіум.

Встановлене нове технологічне обладнання сповна відповідає вимогам часу, стверджують учні. Просте у використанні і практично безшумне, що дозволяє їм повністю сконцентруватися на роботі.

А це – місце, з якого все й починається. Кабінет комп’ютерно-програмного забезпечення. Тут народжується ідея. Та створюється проект.

Іншими словами – тут усе автоматизовано. Від моделювання – до примірки майбутнього виробу. Живих моделей замінює віртуальний манекен. А години креслень – графічні редактори. Гордість навчального центру – плотер. Пристрій, який роздруковує змодельовані на комп’ютері лекала. У потрібному розмірі та розкладці.

Досі кравцям доводилося усе це робити вручну. За допомогою аркуша паперу, лінійки та олівця. Тепер у них залишається більше часу для творчості. А разом з тим, запевняють майстри швейної справи, і результативність зростає.